Historie náramkových hodinek: od počátků po současnost

Historie náramkových hodinek: od počátků po současnost

Milujete náramky a další doplňky na zápěstí? Máte doma sbírku hodinek, které máte roztříděné a ladíte je k jednotlivým outfitům? A napadlo vás někdy, kdy vznikly první hodinky a kdo je vyrobil? Připravili jsme si pro vás několik zajímavostí z historie, které se všechny točí právě kolem vzniku a vývoje náramkových hodinek.
 
Pokud máte nějaké představy o tom, jak vypadaly první kapesní hodinky, možná budete překvapení. Co vás ale určitě nepřekvapí, bude místo jejich vzniku a prvních sériových produkcí. Kromě historie náramkových hodinek se také dozvíte, proč je lepší pořídit si luxusní náramkové hodinky, místo toho abyste si koupily drahé luxusní auto.
 

První hodinky

Na úplném počátku byly kapesní hodinky, a to velice robustní. Aby taky ne, byly vyrobeny ze železa a měly válcovitý tvar. Takže si je nepředstavujte jako ty, které známe dnes a jež byste udržely na malíčku. Éra těchto hodinek se datuje zpět do 16. století, konkrétně do roku 1511. První větší sériová výroba kapesních hodinek se odehrála ve Švýcarsku. Karel Cusin, pocházející z Francie, vyráběl v Ženevě kapesní hodinky pro zájemce z celé Evropy.
 
Ale až Jean Babtiste Duboule započal výrobu kapesních hodinek, které byly menší a dosahovaly takových rozměrů, na jaké jsme u kapesních hodinek zvyklí. Jejich výroba probíhala také ve Švýcarsku. Takže lze tuto evropskou zemi právem považovat za kolébku kapesních a náramkových hodinek. Postupem času se kapesní a náramkové hodinky začaly stále více a více zdobit a získávaly také estetickou funkci. Z počátku se číselníky zdobily smaltem a nejrůznějšími kresbami.
 

První náramkové hodinky

Až v roce 1722 vznikly první náramkové hodinky na zápěstí – a hned od počátku se těšily veliké oblibě u žen, které je nosily na zápěstí jako šperk. Postupně se začaly hodinky vylepšovat, vymýšlely se metody pro přesné měření času – a jejich úspěch přetrvává i do dnešních dní. Dámské hodinky neslouží pouze k měření času, ale doplňují celkový vzhled ženy a podtrhují její styl a osobnost.

Historie náramkových hodinek: od počátků po současnost
 

Značky hodinek

Všechny drahé značky hodinek si zakládají na své kvalitě a dobrém jménu. Spousta z nich si své know-how předává z generace na generaci. A není se čemu divit. Výroba hodinek není jednoduchou záležitostí, a ty opravdu kvalitní s dlouholetou tradicí mohou stát i desítky tisíc korun. Mezi populární a značkové výrobce patří například značky Cartier, Casio, Omega, Patek Philippe, Vacheron Constantin a samozřejmě Rolex.
 

Hodinky i kabelka od stejné značky

Luxusní hodinky přitahují stejnou pozornost, jako luxusní oblečení či značky aut. Pokud například milujete značkovou módu, je možné sladit si oblečení, boty a hodinky. Například si můžete vzít na zápěstí dámské hodinky a doplnit kabelkou od stejného módního návrháře. Výhodou luxusních značek hodinek totiž je, že si zakládají na kvalitě a dobrém jménu.
 
Máte tedy jistotu, že pokud budete investovat do hodinek od vyhlášených značek, jako jsou například hodinky Michael Kors, vydrží vám opravdu dlouho. Velikou výhodou hodinek od vyhlášených mistrů hodinářů je také jejich cena. Uplatňuje se na ně totiž poměr stáří a hodnoty, ne jako tomu je u aut – u hodinek máte jistotu, že s přibývajícím věkem bude jejich hodnota stále stejná, nebo dokonce vyšší.
 
Pokud jsou hodinky součástí vašeho každodenního života a neumíte si představit, že byste bez nich ráno opustili dům, naprosto vás chápeme. Náramkové hodinky totiž pomáhají utvářet náš styl a podtrhují naši osobnost. Jsou pro náš styl stejně nepostradatelné jako sako pro košili.
 
Proto se nebojte jich mít klidně i celou sbírku.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist