Dospělácká židle pro dítě? Nepřipadá v úvahu

„Koupím mu židli pro dospělé a je to. Jednou do ní doroste a hotovo. Alespoň ušetřím peníze a nebudu muset kupovat židli víckrát.“ Pokud je váš postoj ke koupi židle do pracovny pro vašeho školáka přesně takový, měly byste se, dámy, stydět. V první řadě by vám mělo jít o zdraví vašeho potomka a to bude na židli pro dospěláka pořádně trpět.

Aby záda nebolela

Samozřejmě, že židle určená do studijní pracovny pro vaše dítko na základní škole nebo studenta či studentku střední školy bude docela citelným zásahem do rodinného rozpočtu, s tím se prostě nedá nic dělat. Měly byste si ale uvědomit, že to děláte především pro zdraví svého dítěte. Potřebujete, aby se váš potomek už v docela raném dětském věku naučil správně sedět. Čím dříve se to naučí, tím lépe pro něj. Nebude se pak v dospělosti hrbit, nevhodně si ohýbat záda. Získá návyk jako správně sedět a minimalizuje tak případné bolesti zad. Protože jakmile se v mládí nenaučí správně sedět, odnaučit se špatné návyky je dost těžké. Problémy se zády ho pak mohou pronásledovat celý život.

Rozdíl je ve výšce od podlahy

Rozhodně není vhodné dítěti kupovat židli, která odpovídá dospělému člověku, byť by se jednalo o židli, která je ergonomická a určená do pracovny k počítači. Postoj „on do toho jednou doroste,“ je ze strany dospělého velkou chybou. Ano, je sice pravda, že dítě do židle skutečně po letech doroste, jenže spoustu let se mu na ní bude sedět špatně. Proč? Jednoduše proto, že židle pro dospělé mají výšku sedáku 42 centimetrů od podlahy a výše, zatímco u dětských židlí začíná tato výška na 34-35 cm. A to je samozřejmě velký rozdíl. Dítě nedosáhne nohama na podlahu, chybí mu stabilita, opora. Právě proto je nejlepším řešením pořízení kvalitní dětské rostoucí židle s nastavitelnou výškou a hloubkou sezení.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist