Crohnova choroba

Crohnova nemoc neboli regionální enteritida je poměrně vzácným chronickým zánětlivým onemocněním, které může postihnout kteroukoli část trávicího ústrojí, nejčastěji však v oblasti spojení tenkého a tlustého střeva. Jedná se o chronický nespecifický zánět, který postihuje střevní stěnu.

Crohnova nemoc

Crohnova choroba vzniká na základě imunitních projevů a genetické predispozice. Jejím spouštěcím faktorem může být bakteriální či virová infekce. Nejvíce důkazů svědčí pro teorii, že tato nemoc vzniká důsledkem nepřiměřené obranné reakce na některé složky potravy a bakterie, které sídlí v našem střevě.

Projevy nemoci 

Nemoc se projevuje spíše u mladých lidí ve věku mezi 20 až 40 lety. Výskyt Crohnovy choroby byl prokázán více u žen než u mužů. Nemoc se vykazuje také značné geografické rozdíly, zřetelně častější je zejména v průmyslově vyspělejších zemích severní polokoule. V posledních letech nepochybně přibývá také v České republice. 

Příznaky nemoci 

Crohnova nemoc nepatří k chorobám, které by byly na první pohled odhalitelné. Co pacient, to jiný začátek nemoci i průběh obtíží. U některých pacientů se choroba projeví náhle, u jiného je začátek velmi pomalý a spíše plíživý. 

Náhlý začátek této nemoci může napodobovat zánět slepého střeva. Objeví se bolesti v pravím podbřišku, nevolnost, zvracení a můžete si naměřit zvýšenou teplotu. Při pomalém začátku onemocnění jste nejčastěji obtěžování vleklými průjmy, ozývají se neurčité bolesti v podbřišku, trpíte zvýšenými teplotami a začínáte hubnout. 

Projevy Crohnovy choroby v trávicí soustavě

  • bolesti v oblasti břišní dutiny 
  • průjmy
  • krev ve stolici 
  • perianální projevy - svědění či bolest v oblasti konečníku 
  • postižení žaludku 
  • zánětlivé onemocnění žlučovodu 
  • zvracení 

Projevy Crohnovy choroby na celkovém stavu 

  • zvýšená tělesná teplota
  • ztráta hmotnosti 
  • bolesti kloubů 
  • svalová slabost 
  • poruchy růstu 

Vyšetření a diagnostika Crohnovy choroby 

Lékař musí v rámci diagnostiky rozlišit tuto nemoc od ulcerózní kolitidy, která vypadá velmi podobně. Mezi základní vyšetření po podrobném rozhovoru s lékařem a fyzikálním vyšetření patří laboratorní vyšetření. Pacientovi je odebrána krev a pozornost se zaměřuje především na krevní obraz, sedimentaci, hladinu železa a bílkoviny. 

Diagnostika této nemoci je velmi obtížná a opírá se o celou řadu pomocných vyšetření. Po krevních odběrech přichází na řadu zobrazovací vyšetření. Jelikož kolonoskopie ani gastroskopie neumožňují pohled do většiny tenkého střeva a endoskopické vyšetření tenkého střeva je celkově náročnější, používají se nejčastěji vyšetření s použitím rentgenového záření

Léčba Crohnovy choroby 

Jelikož se jedná o chorobu celoživotní, kterou zatím nelze definitivně vyléčit, je její léčba dlouhodobá, protože i období zlepšení stavu vyžadují udržovací dávky léků. Volba nejvhodnější léčby závisí na lokalizaci procesu, rozsahu postižení a aktivitě nemoci. 

Terapeutický přístup při léčbě nemoci je sekvenční. V první fázi je třeba léčit akutní příznaky nemoci. Při léčbě se nejprve nasazují protizánětlivé léky s cílem redukce zánětu. Běžně jsou předpisovány aminosalicyláty, kortikosteroidy a imunodepresiva. Antibiotika jsou předpisována jen v případě infekčních komplikací. 

Ve fázi druhé nemoci je třeba rozsah onemocnění udržovat na minimální úrovni, v remisi. Poté, co se v průběhu léčby dosáhne této úrovně, je cílem udržování tohoto stavu a zamezení nového propuknutí nemoci. 

Pokud nastanou komplikace nebo nepomáhá jiná léčba, je třebas podrobit se operaci. Operace je prováděna v komplikovaných případech, nebo tehdy, pokud organismus nereaguje na léky a nemoc je lokalizována v jedné oblasti, která může být odoperována. Chirurg odstraní postiženou část střeva. Operace je prováděna na oddělení všeobecné chirurgie a během let ji nakonec podstoupí zhruba polovina pacientů.

Obecně se doporučuje šetřící režim, vždy upraven podle individuálně posouzeného celkového stavu. Dále je také vhodné upravit stravu, tak aby byly zastoupeny všechny nutriční složky a byla energeticky přiměřená vzhledem k omezení fyzické aktivity. V souvislosti s léčbou Crohnovy choroby byla sestavena řada diet, které zlepšují příznaky nemoci.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist