5 tipů, jak si užít dovolenou

Hlavní dovolenková sezóna je sice ta tam, nicméně i v listopadu nás svým příznivým počasím lákají nedaleké destinace. Ať už si tedy zpříjemníte podzim na Madeiře, Kapverdských či Kanárských ostrovech, prozradíme vám 5 tipů, jak si dovolenou co nejvíce užít. Tak, abyste přijeli odpočatí a plní energie do dalších zimních měsíců.

Jak si užít dovolenou

1.      Jeďte bez očekávání

Možná to znáte… Vyberete si úžasnou destinaci, pěkný hotel a slušnou cestovní kancelář. Pak ale přijedete na místo a vaše očekávání se rozplynou jako mraky na obloze. Hotel zdaleka nevypadá tak jako na fotkách, jídlo se opakuje a z výletů stihnete místo pěti pouze jeden. Co s tím? Kvalitu hotelu neovlivníte, ale své myšlení ano. 1. tip tedy zní: Nenastavujte si velká očekávání. Na dovolenou se těšte, ale neslibujte si od ní jednorožce a pohádkovou dokonalost. Místo lpění se raději nechte příjemně překvapit.

2.      Práce je tabu

Dovolenou si v práci berete z důvodu odpočinku, ne proto, abyste se přepnuli do stavu pohotovosti a v nutnosti vyřizovali maily a hovory. Dovolte si odpočívat, obzvlášť potom, co jste před odjezdem v práci zažili pořádný kolotoč. Věřte nám, že pár desítek nepřečtených e-mailů a nevyřízených telefonátů v průběhu dovolené ještě žádnou kariéru nepoznamenalo.

3.      Buďte offline

Být offline zní jako klišé, nicméně právě to je klíčem k vědomé dovolené. Případy, kdy dovolené probíhají stylem „hlavně všechno fotit a okamžitě nahrát na sociální sítě“, berte jako odstrašující. Zbavte se potřeby dovolenou živě sdílet s rodinou nebo kamarády a místo toho si vychutnávejte zážitky, o něž se po návratu budete moci podělit. Nehledejte wifi, vypněte si mobil a žijte přítomným okamžikem.

4.      Pojistěte se

Jestliže si chcete užít klidnou dovolenou, nezapomeňte se pojistit. Pokud by se, nedej bože, něco stalo, cestovní pojištění vám pokryje náklady na lékařskou péči nehledě na to, v jak drahé zemi jste. Doporučujeme si však cestovní pojištění smluvit zvlášť, vyjde vás levněji než to od cestovní kanceláře. Přehled o nabídkách cestovního pojištění získáte na portále ePojištění.cz nebo Srovnejto.cz.

5.      Nestresujte se suvenýry

Víte, co se stane, když tentokrát nepřivezete svým blízkým žádné suvenýry? Vůbec nic. Nákup suvenýrů na dovolené mnohdy odkládáme a poslední den a pak se stresujeme, abychom domů nejeli s prázdnou. Pokud suvenýry běžně vozíte, udělejte výjimku a myslete jen na sebe. Uvidíte, že poslední dny si užijete ve větším klidu a pohodě.

Nevíte, kam na dovolenou vyrazit příště? V této infografice se dozvíte, kam Češi cestují nejčastěji.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist