5 nezdravých zlozvyků, kterým se vyhněte na dovolené

Dovolená může představovat dlouho vítaný odpočinek, nebo pobyt plný zdravotních komplikací. Čtěte, čemu se při vašem zahraničním pobytu vyhnout, aby vaše zdraví zůstalo v té nejlepší formě.

5 nezdravých zlozvyků, kterým se vyhněte na dovolené


Přestože se zřejmě chystáte do bezpečné destinace, stále se jedná o cestu do cizího prostředí, na které vaše tělo není zvyklé. Jaké nejčastější chyby turisté na svých cestách dělají?

Rizika dlouhých letů

Těšíte se, až vás letadlo přenese do tisíce kilometrů vzdálené exotiky? S dlouhými lety se pojí určitá rizika.

Jedním z nich je žilní trombóza, která se přihodí 1 – 2 % cestujících. Jedná se o krevní sraženinu, která může zapříčinit plicní embolii. Tato zdravotní komplikace může skončit smrtí.

Jak se proti žilní trombóze chránit? Řešením je častý pohyb. Vyberte si sedadlo u uličky, jednou za hodinu se po ní projděte a i když sedíte, snažte se občas prohýbat lýtka a chodidla.

Další nepříjemností, která se vám může stát, je nachlazení. V letadle většinou profukuje, protože je vybaveno klimatizací. I když letíte do tropů, nezapomeňte se na cestu obléct do dlouhých kalhot a pro jistotu si s sebou vzít mikinu.

Podcenění očkování

Pryč jsou časy, kdy se plážové aktivity Čechů omezovaly jen na Chorvatsko a Itálii. Cestovatelský repertoár se rozšířil na řadu dalších zemí, jako je například Thajsko, Indonésie nebo Spojené arabské emiráty.

Přestože v nich najdete moderní hotelová vybavení a veškerou vybavenost, stále se jedná o tropické destinace, ve kterých se vyskytují exotické nemoci, které vám můžou pořádně zkomplikovat život. Jedná se například o břišní tyfus nebo žlutou zimnici.

Na internetu si tudíž důkladně zjistěte, jaká očkování se doporučují do vámi zvolené destinace. O tuto záležitost se začněte zajímat minimálně 5 týdnů před odjezdem – některá očkování začnou účinkovat až po delší době.

Tip! Pokud v cizině onemocníte, lékařská péče se vám může pořádně prodražit. Cestovní pojištění Porovnej24.cz vás díky porovnání cen může vyjít od 7 Kč/den. Využijte porovnávačů a najděte si lepší cestovní pojištění.

Exotické jídlo

Cestovatelský zážitek by nebyl kompletní, kdybyste neochutnali některou z místních specialit. Některý typ přípravy pokrmů je však natolik atypický, že z něj můžete mít zažívací problémy. Pro evropský žaludek může být třeba šok extrémně kořeněné asijské jídlo.

Vhodnou taktikou je zvykat si na exotickou kuchyni postupně. Nejdříve začněte s jedním místním jídlem denně a postupně přidávejte další.

Jak překlenout dobu, než si váš žaludek zvykne? Na první dva dny si s sebou vemte nějaké evropské pokrmy, které vám proces asimilace usnadní. Vyhněte se nezdravým instantním jídlům ze supermarketu a raději vyzkoušejte ketonové pokrmy.

Dieta Ketomix je sestavena z instantních jídel, která jsou vysoce kvalitní po výživové stránce. Díky jejich unikátnímu složení se nejen kvalitně najíte, ale i zhubnete.

Noční hluk

Při výběru ubytování se zřejmě budete zaměřovat na vzhled hotelu, jeho vybavení a blízkost k pláži nebo k historickému centru města. Vezměte v potaz i přítomnost barů, restaurací a rušných náměstí.

Divili byste se, jak živé jsou ulice po půlnoci například ve Španělsku. Noční život zde začíná po jedenácté večer, kdy se lidé schází na venkovních zahrádkách restaurací. Křik a hlasitá hudba se rozléhá široko daleko a téměř znemožňuje klidný spánek. Bujaré veselí utichá kolem druhé hodiny noční.

Pokud tedy nepatříte k nočním ptákům a chcete se v noci pořádně vyspat, zjistěte si, jak hlučné je vámi vybrané ubytování.

Horské nebezpečí

Řada cestovatelů si zamilovala hory a nedokážou si dovolenou představit bez dobrodružných výšlapů. I když se chystáte na nenáročnou a dobře značenou stezku, raději se nevydávejte sami. Situace, kdy se v horách zraníte a kvůli absenci signálu si nebudete moct zavolat pomoc, může skončit tragicky.

Člověk, vydaný napospas přírodě, má totiž velmi nízké šance na přežití. Řada cestovatelů si plně neuvědomí důsledky toho, že v horách člověk ztrácí svoje základní jistoty, na jaké je zvyklý z civilizace („Když se mi něco stane, zavolám si záchranku nebo policii.“)

Do hor nikdy nechoďte sami, neopouštějte vyznačené trasy a raději se poraďte s místními, zda je vůbec vhodná předpověď počasí na horský výlet.
 
Mohlo by vás zajímat: Úraz a onemocnění na cestě… Vše o pojištění a první pomoci, Známé turistické destinace skýtají jedno velké riziko

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist