10 důvodů, proč jezdit na koloběžce

Chcete zařadit do svého programu více pohybu, ale marně přemýšlíte nad tím, co by to mělo být? Máme pro vás řešení – vsaďte na koloběžku. Že pořád váháte? Přinášíme vám rovnou 10 důvodů, proč byste do toho měli určitě jít!

10 důvodů, proč jezdit na koloběžce

Koloběžka už dávno není jen pro děti, i když se s ní do dětství můžete snadno vrátit. Kromě toho ji můžete brát jako dopravní prostředek nebo jako nekompromisního trenéra, který vám pomůže zlepšit kondici i postavu. Záleží jen na tom, jaký typ koloběžky si vyberete.

1. Jízdu na koloběžce zvládne každý

Jízda na koloběžce je opravdu snadná. V podstatě se jen odrážíte, a to zvládnou jak děti, tak dospělí. Když je potřeba, klidně seskočíte a přejdete v chůzi. Přesto se nenechte mýlit tím, že je to stejné jako na kole. Není, řídit koloběžku jednou rukou se opravdu nedoporučuje.

2. Rozhýbete celé tělo

Na koloběžce zapojíte nohy, ruce, břicho i záda. Rozhýbete celé tělo a pěkně ho procvičíte. Nemusíte se bát, že byste v chladnějším počasí prochladli. A koloběžce tedy klidně můžete jezdit i v zimě, jen si budete muset přiobléct nějakou tu vrstvičku. Navíc je to pohyb tak přirozený, že vám ani nepřijde, že sportujete.

3. Pomůžu vám při bolesti zad a kloubů

Koloběžka funguje i jako rehabilitační prostředek, uvolňuje a protahuje zádové svalstvo. Fyzioterapeuti ji často doporučují jako doplněk k rehabilitaci nebo jako prevenci proti bolestem krční a bederní páteře. Další výhodou je i to, že jízda na koloběžce oproti běhu tolik nezatěžuje klouby.

4. Efektivní hubnutí

Možná tomu nebudete věřit, ale při jízdě na koloběžce spálíte až o 30 % více energie než na kole. Výdej se rovná tomu, kolik spálíte při aerobiku nebo při svižném běhu, ale je to větší zábava a ještě k tomu na čerstvém vzduchu. Kromě toho si vytvarujete problematické partie stehen, hýždí, boků, břicha a pasu. Jen nesmíte zapomínat střídat nohy, abyste se procvičili symetricky.

5. Ideální dopravní prostředek do města

Městské koloběžky jsou navrženy speciálně pro dopravu po městě plném lidí a překážek. Kratší vzdálenosti urazíte rychleji než na kole nebo pěšky. Dokonce budete v cíli rychleji než městská hromadná doprava, protože na ni nemusíte čekat. Koloběžka je skladná a lehká, díky tomu ji klidně můžete v případě potřeby vzít i do metra, tramvaje nebo autobusu.

Velkou oblibu si ve městech získávají i elektrické koloběžky, které vám dovolí se přepravovat velmi pohodlně a rychle a především bez námahy.

6. Dodá vám styl

Z koloběžky se dnes už stal životní styl a vy ji můžete klidně vzít i jako módní doplněk. Dámy se v létě mohou do práce přepravit klidně v šatech nebo v sukni a pánové si nepomačkají oblek nebo neroztrhají nohavice o řetěz.

7. Skladná a praktická

Koloběžku můžete mít kdekoliv s sebou, ve městě při cestách do práce i při výletech do přírody. I terénní koloběžka je mnohem skladnější než kolo, pohodlně se vejde do kufru auta, výtahu i na malý balkon. Na městské koloběžky si navíc můžete připevnit košíček na převoz nákupů, batůžku i kabelky.

Na koloběžky pro dospělé si můžete klidně připevnit i cyklosedačku pro děti, které si jistě tak lépe užijí společný výlet.

8.Nenáročná na údržbu i na finance

Pořizovací cena koloběžky je oproti stejně kvalitnímu kolu třetinová. Oproti kolu má také mnohem méně dílů, které se mohou porouchat, proto je nenáročná i na údržbu. Obvykle stačí jen dofouknout pneumatiky a pravidelný servis před sezónou.

9. Šetří životní prostředí

Kromě toho, že jízdou na koloběžce prospějete svému zdraví, prospějete také životnímu prostředí. Cestou do práce si nejen zacvičíte, ale dokonce zmenšíte svou uhlíkovou stopu. Městská koloběžka je proto perfektním dopravním prostředkem, který neznečišťuje ovzduší a nešíří hluk.

10. Zábava

Jízda na koloběžce je především zábava. Zábava, kterou si můžete užívat s celou rodinou na výletech do přírody nebo při procházkách po městě. Radost z pohybu, kterou si můžete dopřát při tréninku, aktivním odpočinku nebo při cestě do školy či do práce, je zkrátka neocenitelná.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist