Moje kroky, moje zdraví

KrokoměrNejpřirozenějším způsobem, jak se postupně dostat do formy, je chůze. Pravidelná chůze má několik výhod, je vhodná i pro starší a obézní, protože nezatěžují klouby. Jedná se o zcela přirozený pohyb, který lze realizovat denně bez nákladných pomůcek, a navíc je to sport, který v podstatě běžnou součástí každého dne, takže stačí opravdu málo k tomu, aby našemu zdraví chůze ještě víc prospěla. A konečně - pravidelnou chůzí si nejenom můžeme zlepšit fyzičku, ale také shodit nežádoucí kila.

Skvělým pomocníkem k tomu, abychom si naše výsledky mohli zábavnou formou monitorovat, jsou moderní krokoměry. Nejnovější krokoměr značky Tanita využívá nové japonské tříosé technologie pohybu senzoru. Díky ní dokáže bezpečně odlišit tempo naší chůze – pozná dokonce, zda jdete nebo běžíte. Dokáže změřit ušlou (uběhnutou) vzdálenost, rychlost a čas, který jsme chůzi nebo běhu věnovali, samozřejmostí jsou i spálené kalorie. Doslova revolucí je pak možnost napojení krokoměru přes USB vstup s vaším PC. Můžete si tak prohlížet a ukládat až 1 rok staré údaje a jednoduše sledovat své pokroky. Krokoměr Tanita AM 180 lze navíc nosit v kapse či kabelce, není nutné jej upevňovat za opasek.

Krok sem, krok tam – jak to celé funguje?

Krokoměr nosíte neustále u sebe. Buď v kapse, nebo zavěšený na krku. Krokoměr Tanita umí zachovat historii až 7 dní zpětně a celou vaši 7denní aktivitu následně vyhodnotit v PC, získáte tak skvělý přehled nad tím, kolik kroků jste nachodili nebo uběhli. Možná vás malý počet kroků překvapí, ale na druhou stranu by to pro vás měla být motivace - vždyť i jedna tramvajová zastávka denně v počtu kroků hraje významnou roli.

Kolik kroků musím denně ujít – každý krok se počítá

Optimální počet kroků za den by se měl pohybovat kolem čísla 10 000. Jedná se přibližně o cca 6 km vzdálenost (u žen). Nesmíte ale zapomínat, že do celkového počtu se počítá opravdu každý krok, včetně cesty na toaletu, ke kopírce nebo do kuchyně. A dobrý krokoměr vám poctivě započítá každý krok.

Z této tabulky si můžete udělat představu o počtu kroků v rámci různých sportovních aktivit.

 

Aktivita Kroky za minutu
Aerobic, intenzivní 203
Basketball 170
Jízda na kole – rekreační 116
Jízda na kole – dynamická 203
Kruhový trénink 232
Karate 290
Pilates / Yoga 101
Veslování 203
Běh, 16km 463
Běh, 8km 260
Běh na lyžích / Bruslení 230
Sjezd na lyžích 174
Snowboarding 170
Fotbal 250
Squash 348
Plavání 290
Tenis 200
Volejbal 150
Cvičení v posilovně – mírné 87
Cvičení v posilovně - intenzivní 174

 

Více na www.mojekroky.cz.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist