Jak si udržet váhu přes Vánoce

Zdá se, že v dnešní době se většina lidí začíná na Vánoce dívat jako na období stresu, spěchu, front a návalů, spíše než jako na svátky klidu a pokoje. Jedním ze strašáků je pro mnohé riziko přibrání spojené s hojností a štědrostí Vánoc, Silvestra a Nového roku a časem okolo nich…

Hubnutí o Vánocích

Bohatá tabule, spousty cukroví a dalších pochoutek a ani alkohol se většině lidí nevyhne. To vše v kombinaci s vánočním shonem, který většinu lidí vykolejí z běžného, všedního režimu. Není divu, že všechny diety, dodržované zásady správného stravování a cvičební plány jsou v tomto čase v ohrožení. Ale je to opravdu takový problém? Vždyť se jedná prakticky o pár dní…

Pokud jste zvyklí po celý rok na pravidelný pohyb a přiměřené stravování a daří se vám bez větších obtíží udržovat zdravou váhu – jistě se zcela neutrhnete z řetězů ani přes vánoční čas a ten se na vás významněji – nebo dlouhodoběji – nepodepíše. Obávat by se tedy měli spíše lidé, kteří trpí, dalo by se říci, slabší vůlí a méně železnou disciplínou a s váhou již bojují.

I v takovém případě je však možné si vánoční období přiměřeně užít a přitom neutrpět větší škody. Základem je nenechat se zlákat prohýbající se tabulí a změněným programem a nadále se stravovat pravidelně (nečekat na zlatá prasátka) a v plus mínus stejném množství. To však není nic světoborného nebo objevného. Mnohem větší invenci od vás bude vyžadovat zamyšlení se nad samotným složením vánočního pohoštění.

Zdravější sváteční tabule

Jste zvyklí na kapra a ještě se dojídáte řízky? Zkuste tentokrát řízky oželet a kapra připravit ne smaženého, ale vařením či dušením (např. kapr na černo). Bramborový salát je další neodmyslitelnou součástí štědrovečerního stolu. Opravdu nestřídmá varianta obsahující vejce a hromady majonézy snad není nutná? Existují přinejmenším stejně dobré, ale mnohem zdravější či dietnější, verze například s jogurtem či pouze zálivkou. Jako polední štědrodenní oběd můžete pak vyzkoušet tradičního kubu. Ten se dělá z hub a krup, ale kroupy je možné nahradit i rýží, pokud jim neholdujete.

Podobně se můžete zachovat při vymýšlení dodatečného pohoštění, silvestrovských pochoutek a podobně. Namísto tradičních chlebíčků z bílé veky koupajících se v majonéze a laciných uzeninách, zvolte například jednohubky nebo bagetky z celozrnného pečiva se zeleninou, mozzarellou či jiným nízkotučným sýrem, tvarohovou pomazánkou, tuňákem, lososem, kvalitní drůbeží šunkou a podobně.

Tato alternativa je nevýslovně zdravější než nakupované saláty a pochoutky, u nichž skoro nevíte, z čeho jsou a také chutí tyto polotovary vaše vlastní výtvory hravě předčí.

Samotnou kapitolu samozřejmě představuje cukroví. Zde už je mnohem větší problém vymyslet vhodnou náhradu. Začněte s tím, že omezíte těžké zákusky plné máslových krémů apod., nebo tyto krémy alespoň nahradíte vhodnějšími variantami (založenými na jogurtech, pudinku, tvarohu apod.).

Snažte se si skladbu vánočního jídelníčku naplánovat dopředu a dopředu si alespoň zhruba rozvrhnout množství a porce, tak abyste neměli přebytky, které budete muset dojíst, protože vám jich bude líto. Pokud se nechcete vzdát tradice v podobě vánočního pečení tradičních cukroví, uvažujte o rozumné míře, anebo že se rozdělíte s přáteli či příbuznými a nespořádáte všechno sami. Pokuste se také udržet v mezích spotřebu alkoholu a volte například suchá vína, místo tvrdého alkoholu nebo různých koktejlů, likérů a podobně. Vánoce a Silvestr si můžete užít i bez opulentních hostin jako vystřižených z císařského paláce ve starém Římě.

Reference:

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist