Osobní rozvoj: Jak neztratit kontakt s dobou a udržet si sebevědomí?

Osobní rozvoj je důležitou součástí života. Svět se rychle mění a ten, kdo zůstane stát na místě, může rychle ztratit kontakt s realitou a následně i sebedůvěru. Jak ale na posílení vlastních schopností včetně nezbytného sebevědomí pracovat?

Osobní rozvoj: Jak neztratit kontakt s dobou a udržet si sebevědomí?

Nežijte minulostí, je nezbytné umět přijímat změny

Mnoha lidem se stává, že v určitém věku přestanou přijímat technologický pokrok či módní trendy, resp. novinky obecně a tzv. žijí v minulosti. Může jít o hudební trendy, pokrmy, technologie či oděvy nebo cokoli jiného.

Je přirozené dbát na tradice a udržovat dědictví po předchozích generacích. Neměli bychom ale současně zapomínat na to, že v každém věku lze přijímat novinky. Snáze tak pochopíte nastupující generaci, dokážete jí porozumět a udržet si i v pokročilém věku mladého ducha.

Klasické náramkové hodinky například můžete vyměnit za chytré Apple Watch, nebraňte se ani nejmodernějším chytrým telefonům nebo třeba elektromobilům. Čas možná ukáže, že některé technologie smysl nedávají. Udělejte si ale radši svůj vlastní názor, než abyste zatvrzele odmítali něco, čemu ani nechcete dát šanci.

Plánujete si život?

Lidé, kteří jsou spokojeni se svým životem, si dokážou stanovit životní priority. Ty mohou mít obecnější podobu určité vize nebo konkrétních cílů. Cíle by ale neměly být přemrštěné. Právě neschopnost naplnit příliš ambiciózní životní plány totiž může vést k tomu, že vás potká syndrom vyhoření, přestože pohledem okolí žijete velice kvalitní a úspěšný život.

Místo toho, abyste si tedy vysnili největší dům v sousedství, vysoký počet dětí či pravidelné cesty do exotických zemí, si stanovte cíle realistické. Třeba že si zcela bez pomoci rodičů dokážete zařídit své vlastní bydlení – ačkoli může jít o malý byt – a že dovolenou si dopřejete alespoň jednou ročně. Zkrátka se soustřeďte na své vlastní „životní minimum“. Dosažení splnitelného cíle vás naplní uspokojením, jeho překonání pak notnou dávkou štěstí a sebevědomí.

Nepřestávejte se vzdělávat

Abyste dokázali dlouhodobě žít plnohodnotný život a neztratili sebevědomí, musíte na sobě pracovat i po stránce znalostí. Nemluvíme jen o všeobecném rozhledu, ale i o formálním vzdělávání. Na střední nebo vysokou školu se asi vrátí jen málokdo. Můžete se ale zúčastňovat vzdělávacích kurzů ze svého oboru nebo kurzů, které vám pomohou osvojit si nové dovednosti – třeba umění navazování vztahů, komunikace či prodeje. Zapracovat můžete i na své zručnosti – naučte se pracovat se dřevem, svařovat nebo třeba vyšívat. Nezapomínejme ani na umění – hudbu, malbu nebo sochařství. Možnosti jsou v podstatě neomezené.

Právě touha a schopnost učit se novým věcem jsou pro člověka zcela přirozené. Postupem let na to ale kvůli nedostatku času nebo kvůli lenosti zapomínáme, výsledkem může být životní stereotyp a nespokojenost s tím, že dlouhé roky obrazně pouze přešlapujete na místě.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist