Káva s kofeinem vs. bez kofeinu: Co je pro vaše tělo lepší?

Káva je nejoblíbenějším nápojem na světě. Ve Spojených státech se prodává neuvěřitelné množství tohoto nápoje na každém kroku. Možná si ale říkáte, jestli pro vás není lepší káva bez kofeinu. Kofein je sice hlavní složka, která vás ráno postaví na nohy. Možná pro vaše zdraví ale není to nejlepší. A krásné aroma kávy si můžete užít i bez něj. Jak se od sebe tyto druhy kávy liší?

Káva s kofeinem vs. bez kofeinu: Co je pro vaše tělo lepší?

Vliv kofeinu na energii a bdělost

Káva s kofeinem je známá pro svou schopnost zvyšovat energii a bdělost. Kofein působí jako stimulant, blokující účinky neurotransmiteru adenosinu, což vede k pocitu ostražitosti. Pokud potřebujete rychlý „kick“ ráno nebo během dne, kofeinová káva může být skvělým pomocníkem. Kvalitní kávovar vám pomůže, abyste se rychle probrali. A zapomenout nesmíte ani na pořádnou kávu. Mezi oblíbené patří:
 
  • Arabica,
  • Robusta.
 

Výhody kofeinu pro kognitivní funkce

Studie naznačují, že kofein může mít pozitivní vliv na kognitivní funkce, jako je paměť, pozornost a reakční doba. Káva s kofeinem může být pro ty, kteří potřebují zlepšit mentální výkony, užitečná. Nicméně, nadměrná konzumace může způsobit nespavost a nervozitu.

Výhody kofeinu pro sportovce

Pro ty, kteří se věnují sportu, může být kofein spojen s vylepšením fyzické výkonnosti. Kofein zvyšuje uvolňování adrenalinu, což zvyšuje sílu a vytrvalost. Před tréninkem může být šálek kávy s kofeinem prospěšným podnětem.

Bezkofeinová káva a citlivost na kofein

Pro ty, kteří jsou citliví na kofein nebo mají problémy se spánkem, může být bezkofeinová káva vhodnou alternativou. Bezkofeinová káva si uchovává chuť a aroma kávy, ale bez stimulačních účinků. Je ideální pro večerní pití bez obav o narušení spánku.

Omezení konzumace kofeinu pro zdraví

Nadměrná konzumace kofeinu může mít negativní účinky na zdraví, včetně nespavosti, nervozity, zvýšeného srdcového tepu a zažívacích problémů. Důležité je udržovat umírněnost a sledovat individuální citlivost na kofein.

Kofeinová volba podle potřeb a preferencí

Nakonec volba mezi kávou s kofeinem a bez kofeinu závisí na individuálních potřebách a preferencích. Pro ty, kteří potřebují rychlý nástup energie a podporu kognitivních funkcí, může být kofeinová káva optimální volbou. Na druhou stranu, pro ty, kdo chtějí vyhnout se stimulačním účinkům, bezkofeinová káva je skvělou alternativou, která stále nabízí chuťový zážitek.
 
V každém případě je klíčové udržovat vyvážený přístup a vnímat reakce vlastního těla. Bez ohledu na to, zda preferujete kofeinovou nebo bezkofeinovou kávu, je důležité užívat si tuto oblíbenou nápojovou pochoutku zodpovědně a s mírou. I když budete pít kávu s kofeinem, dejte si maximálně tři šálky denně. To neohrozí vaše zdraví a vychutnáte si svůj oblíbený nápoj.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist