Které hračky jsou pro děti nejužitečnější a kterým se raději vyhnout?

Hra je pro dítě v podstatě stejná jako práce pro dospělého člověka. Naplňuje velkou část jeho času, zaměstnává mu hlavu, pomáhá mu rozvíjet nové dovednosti nebo zlepšovat ty stávající. Pokud přemýšlíte, jak podpořit své dítě ve hře a které hračky jsou pro něj vhodné, pak se začtěte do našeho článku.

Které hračky jsou pro děti nejužitečnější a kterým se raději vyhnout?

Děti procházejí různými fázemi učení. V každé z nich je pro ně zásadní něco jiného. Chvíli se rozvíjejí víc v řeči a pak zase v motorice a jindy brousí sociální dovednosti. Rychlost vývoje každého dítěte je velmi individuální. Existují však určitá obecná doporučení, co by mělo dítě v konkrétním věku zvládnout.
 

Raný věk 0–3 roky

Dítě se učí pomocí smyslů, a to především hmatu. V tomto období se rychle rozvíjí hrubá i jemná motorika dítěte. Z jazykového hlediska dítě začíná rozumět slovům a komunikovat. Ideální jsou především hračky, které podporují smyslový vývoj.
 

Předškolní věk 3–6 let

Předškoláci se často učí skrze vizuální podněty, jako jsou například obrázky, či prostřednictvím interakce s konkrétními předměty. V tomto věku dominuje hra na něco. Školkové děti si mohou oblíbit jednu konkrétní hračku (například plyšáka), která pak nesmí nikde chybět. Učí se také spolupráci a respektu k ostatním lidem. Právě proto je jedním z důležitých faktorů správného vývoje možnost být součástí kolektivu. Ideální hračkou jsou například tzv. scratch obrázky, které si děti mohou vyškrábat, plyšáci, panenky, autíčka apod.
 

Mladší školní věk 6–12 let

Mladší děti školou povinné si osvojují vytváření souvislostí nebo se učí vyhodnocovat nějakou situaci. V tomto období je skvělé začít s dětmi hrát různé společenské hry. Ty mohou mít velkou roli také v komunikaci mezi rodiči a dítětem. Během hry můžete od dítěte mimoděk získat víc informací o tom, co zažilo přes den, a o jeho kamarádech než po položení strohé otázky u večeře. Skvělou hračkou jsou irůzné pokusy pro malé školáky.
 

Hra se stavebnicí posílí kreativitu i logické myšlení

Stavebnice jsou jednou z nejefektivnějších hraček, co se týče rozvoje kognitivních dovedností dětí. Skládání různých částí podporuje kreativitu a fantazii. Zároveň rozvíjí prostorovou představivost a jemnou motoriku. K nejoblíbenějším stavebnicím patří lego, které se vyrábí v mnoha variantách a velikostech, takže si s ním mohou hrát děti různého věku. Velmi oblíbenou stavebnicí jsou také Magna-Tiles.
 

Multimediální hry vybírejte přiměřeně věku

Máte-li doma starší školáky, pak asi bojujete s tím, zda jim umožnit pařit hry na počítači a herních konzolích, nebo je to ztráta času. Hodně záleží na tom, jakou hru pro dítě vyberete. Některé hry mohou být mimořádně užitečným prostředkem pro rozvoj dětské mysli. Například Minecraft je úžasnou kreativní hrou, kde si děti potrénují fantazii, plánování i logiku.
 

Jakým hračkám se raději vyhnout?

Rozhodně byste měli zohlednit věk dítěte. Pořídit batoleti, které všechno strká do pusy, malé kostičky lega by nemusel být nejlepší nápad. Stejně tak dejte u nejmenších dětí pozor na to, aby nebylo snadné vyndat z hračky baterie. Příliš složitá hračka by u dítěte mohla způsobit frustraci a ztrátu zájmu. Jak dítě roste, je třeba sledovat jeho zájmy. Děti se samy vyprofilují a budou tíhnout k některým hračkám a hrám víc než k jiným. Pokud starším dětem povolíte hraní počítačových her nebo her na konzolích, pak se určitě obloukem vyhněte střílečkám nebo hororovým hrám plným násilí a podporujte hry, kde se děti učí tvořit či stavět něco nového nebo je jejich úkolem se starat o herní postavu, zvíře apod.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist