Akné? Zbavte se jej pravidelným čištěním i změnou jídelníčku!

Téma, které nepomine s koncem puberty. Ano, akné umí potrápit každého nehledě na věk, protože kůže je největším vnějším orgánem lidského těla. Citlivě reaguje na znečištěné ovzduší, smog, ale zejména vnitřní rozpoložení daného člověka, proto se pupínky objevují při zvýšené stresové zátěži, nedostatku spánku či špatném jídelníčku. Právě každodenní stravování má zásadní vliv na vzhled pokožky. Jak se zbavit akné a co dělat, aby pleť zářila? Bez změny životních návyků to rozhodně nepůjde.

Akné? Zbavte se jej pravidelným čištěním i změnou jídelníčku!

Vlivem prachu i toxinů

Jak je možné, že se pleť zlepší při pobytu v přírodě? Pleť se ve špinavém ovzduší ve městech mastí více a dochází tak k četnějšímu rozvoji akné. Znečištěný vzduch plný prachu, toxinů a průmyslového smogu patří mezi zásadní faktory vedoucí k prohloubení dermatologických potíží. Odborníci proto doporučují důsledně čistit pleť ve večerních hodinách, ale také ráno, protože nečistoty mohou ucpávat vlivem potu póry v průběhu spánku. Nezbytná je též častá výměna ložního prádla, do kterého se dostávají prachové částice a zbytky odumřelé kůže. Pleť je nutné ošetřovat také při pobytu venku. UVA a UVB záření pokožku oslabuje, proto se doporučuje používat přípravky s vysokým ochranným faktorem.

Pleť reaguje na každodenní stravu

Každodenní jídelníček má zásadní vliv na stav pokožky, ale nejen jí, protože působí na fungování všech orgánů v těle. Při nevyváženém jídelníčku se pleti nedostává potřebných vitamínů, minerálů a antioxidantů, nadto dochází k rozvoji zánětů a následně akné. V některých případech může jít o alergii na určité druhy potravin či intoleranci na mléčnou bílkoviny, laktózu či lepek. Na pleť mají pozitivní vliv potraviny s nízkým a středním glykemickým indexem, zejména obiloviny, luštěniny, ovoce a zelenina.

Neblahý vliv cukrů a tuků

Docílit čisté a zářivé pleti při pravidelné konzumaci tučných či sladkých pokrmů? To je zhola nemožné, protože jednoduché cukry a trans-tuky jsou pro pokožku jedem, který způsobuje kožní záněty a vznik hlubokých boláků. Pro zdravou pleť odborníci radí vyřadit veškeré „junk food“, jako jsou hranolky, hamburgery, pizza či další jídla ze stánků rychlého občerstvení. Škodlivé jsou rovněž průmyslově vyráběné potraviny s vysokým obsahem soli, konzervantů a různých aditiv a barviv.

Akné? Zbavte se jej pravidelným čištěním i změnou jídelníčku!

TIP: Přečtěte si dalších 10 užitečných rad, jak se zbavit akné.

Zdravý jídelníček a dostatek spánku

Pleti neprospívají ani pálivá jídla, kouření a samozřejmě pití alkoholických nápojů. Zdravý jídelníček musí stát na potravinách s vysokým obsahem vlákniny, minerálů a vitamínů, zejména zinku. Kůže potřebuje současně dostatečně hydratovat pomocí pití čisté vody s přídavkem citronu a bylinek, nevhodné jsou kofeinové a energetické limonády. Co ještě pleti prospěje? Dostatek spánku a správná spánková hygiena, zapomenout se nesmí ani na relaxaci, protože stres je jedním z dalších škodlivých faktorů, které vedou k rozvoji zarudnutí a pupínků.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist