Jak a čím správně osvětlit schodiště? Poradíme vám!

Plánujete nový interiér nebo se chystáte na rekonstrukci toho stávajícího a čeká vás řešení osvětlení schodiště? Chtěli byste, aby bylo osvětlení praktické a také bezpečné? Poradíme vám, podle čeho si osvětlení vybírat a jaké typy světel jsou na schodiště ideální.

Jak a čím správně osvětlit schodiště? Poradíme vám!

5 tipů pro výběr správného osvětlení schodiště

Schodiště spojující podlaží v domech nebo moderních vícepodlažních bytech bývá intenzivně využívaným prostorem a jeho správné osvětlení hraje velkou roli. Při výběru osvětlení schodiště se zamyslete nad následujícími tipy.

1 - Osvětlení schodiště vybírejte podle umístění schodů a stylu interiéru
Bude schodiště otevřené nebo uzavřené? Chcete v celém interiéru udržet jednotný styl nebo plánujete pro každý prostor vlastní design? Pokud bude schodiště zapadat do zbytku interiéru, mělo by i jeho osvětlení ladit s ostatními světly v prostoru. Vybírejte proto stejný styl svítidel i vypínačů, který použijete v celém interiéru.

2 - Dobře si naplánujte elektroinstalaci
Abyste nemuseli dodatečně vysekávat rozvody, místa na transformátory nebo vestavná svítidla, rozhodněte se už při tvorbě projektu, kde přesně bude osvětlení schodiště umístěno a jaký typ svítidel použijete. Vhod přijde i schodišťový vypínač.

Jak a čím správně osvětlit schodiště? Poradíme vám!

3 - Zvolte si barvu osvětlení
Barva osvětlení hraje velkou roli při tom, jak bude prostor působit. Čím nižší jsou hodnoty kelvinů, tím teplejší bude barva světla a naopak, čím vyšší hodnota, tím je teplo studenější. Standardně se používá teplá bílá barva. V případě LED osvětlení jde o 2700 - 3000 K, kdy světlo připomíná svou teplotou klasickou žárovku.

4 - Intenzita osvětlení může být různá
Je vhodné, aby osvětlení schodiště bylo opravdu intenzivní, ale někdy je přeci jen dobré pracovat s jasem světla. K tomu slouží stmívače osvětlení, pomocí kterých si nastavíte jas světel přesně tak, jak aktuálně potřebujete.

5 - Nezapomínejte na bezpečnost schodiště
Ke zranění může na schodišti dojít velmi snadno. Dobré osvětlení je proto základem. Aby bylo schodiště co nejbezpečnější, je vhodné, když je osvětlen každý schod samostatně. Zároveň by mělo být použito kvalitní stropní osvětlení, které lze doplnit o nástěnná svítidla. Velmi praktické je LED osvětlení schodiště s čidlem pohybu, které v noci zapne světla jakmile zaznamená pohyb. Výborné je například LED osvětlení NAVI s integrovaným pohybovým čidlem a soumrakovou sondou.

Nezapomeňte také na vypínače osvětlení, které by měly být umístěny na obou koncích schodiště. Moderní, luxusní, rustikální i klasické typy osvětlení a vypínačů najdete v nabídce společnosti Tympol Plus, specialisty na prodej elektroinstalačního materiálu.

Jak a čím správně osvětlit schodiště? Poradíme vám!

Typy osvětlení na schodiště

Jak už jsme zmiňovali, osvětlení na schodiště lze řešit mnoha způsoby. Protože bývá prostor schodišť stísněnější, nehodí se sem víceramenné lustry, ale i tak je stále z čeho vybírat. Jaké typy osvětlení se hodí pro schodiště?
 
  • Stropní osvětlení - nejvhodnějšími stropními svítidly jsou světla přisazená, vestavná svítidla, bodovky nebo závěsná svítidlav jednoduchém designu.
  • Nástěnná svítidla - k osvětlení na stěny se opět hodí přisazená světla nebo jednodušší nástěnné lampičky, které nezabírají prostor a nikde nepřekáží. Zajímavým řešením může být i LED osvětlení na schodiště ve formě LED pásků.
  • Osvětlení schodů - na schodištích jde především o to, abyste viděli na každý krok, proto je LED osvětlení umisťované k podlaze tím nejlepším řešením. Velmi praktické je LED osvětlení SONA, které se jednoduše umisťuje na omítku pomocí oboustranné lepicí pásky nebo lepidla.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist