Buďte zdravá jako Eskymák

LososJsou Eskymáci zdravější než my, protože jedí více ryb? Ano, skutečnost je taková, že Eskymáci používají více než sto různých slov pro pojmenování sněhu, ale nemají ani jedno slovo pro popis infarktu!

Dánští výzkumníci ve své průlomové studii prokázali, že mořský typ tuků, který byl ve stravě Eskymáků bohatě obsažen, měl úplně odlišný vliv na lidské tělo, než tuk rostlinný, či živočišný. Zjistili také, že se strava odlišovala především obsahem tuku, který je pojmenován jako omega-3.

Sníst potřebné množství ryb, aby byl účinek omega-3 prokazatelný vliv na zdraví, může být ovšem v našem prostředí bez moře komplikovanější. Omega-3 se rozhodně doporučuje užívat těhotným ženám. Zvláště pak u nich, které často trpí nechutenstvím a zažívacími potížemi, může být konzumace mořských ryb obtížná.

S řešením přichází v podobě praktických kapslí OmegaMarine Forte od NaturaMed. Ve studii zahrnující 9 000 těhotných žen se prokázalo, že užívání omegy-3 snížilo riziko předčasného porodu a nízké porodní hmotnosti o 27 %. Studie na Harvardské Univerzitě v USA prokázala přímý vztah mezi poporodní depresí matky a hladinou omegy-3. Prokázalo se také, že zdravé děti ve věku devět až dvanáct měsíců měly odolnější imunitní systém, když dostávaly mléko obsahující omegu-3, než děti, které dostávaly pouze běžné mléko.

Neexistuje patrně žádný jiný potravinový doplněk, který by měl tak dobře doložené účinky jako omega-3. Více než 3 tisíce klinických studií dokazují příznivý vliv doplňku stravy obsahující omegu-3 také na srdce, mozek a klouby. Příznivých účinků je však více. Tyto malé červené kapsle rovněž pozitivně ovlivňují krevní tlak, cholesterol a imunitní systém.

Omega-3 je dobra také pro zrakovou ostrost. Žádný jiny organ v lidském těle neobsahuje tolik omegy-3 jako oko. Ve studii zahrnující 3 000 lidi starších 49 let bylo prokázáno, že lidé, kteří pravidelně jedli mastné ryby a dostávali tak do organizmu vice omegy-3, měli méně problémů se zrakovou ostrosti, než lide, kteří mastné ryby nejedli.

Trpíte-li navíc diabetem, omega-3 přispívá ke snížení hladiny triglyceridů a produkce inzulinu. Z nedávných studii vyplývá, že omega-3 ovlivňuje metabolismus a mírně snižuje tělesnou hmotnost. O pár kilogramů tělesné hmotnosti méně – no není to příjemný vedlejší účinek užívání omegy-3?

Tento článek vám přinesla společnost Naturamed Pharmaceuticals.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist