Taneční kostýmy jako ze škatulky? Víme, jak na to!

Tanec. Jedni si představí povinné hodiny v tanečních, jiní noční klub plný lidí a další baletní představení. Pro každého znamená něco jiného, přesto je s námi už od počátku věků. Je součástí našich životů i kultury. Není tedy divu, že je s ním spojeno i taneční oblečení, které se liší podle typu tance.

Taneční kostýmy jako ze škatulky? Víme, jak na to!

V minulosti byl tanec považován za společenský rituál. Na plesech se džentlmeni zapisovali do tanečních pořádků krásných dam. Znalost kroků klasických tanců se považovala za součást dobrého vychování. Dokonce nebylo myslitelné, aby muž či žena tančili sami.

S tím, jak se proměňovala společnost a přístup k tanci, měnilo se i taneční oblečení. Klasické společenské taneční šaty dnes už uvidíte nejspíš jen na plesech a tanečních soutěžích v klasických a standardních tancích. Při podobných událostech se potkáte i s tanečními kostýmy na latinskoamerické tance.
Běžnější je dnes už tanec v klubech a na diskotékách, kam se oblékáme naprosto běžně. Už dávno neplatí, že by dámy musely nosit sukni či šaty a vysoké podpatky. Ani muži nechodí večer ven v obleku.

Tanec se postupem doby stal spíše sportem, u kterého si protáhnete tělo. Oblečení na tanec má vždy estetickou funkci, ale je nezbytné, aby zajistilo pohodlí při tréninku i vystoupeních na soutěžích. 

Taneční oblečení je potřeba udržovat ve formě

Stejně jako každý jiný kus oblečení i taneční šaty se musí čas od času vyprat nebo vyčistit. Než se pustíte do praní tanečního kostýmu, měli byste se na něj náležitě připravit. Důležité je si při údržbě společenského oblečení dávat pozor, protože praní tanečních šatů s sebou nese mnohá úskalí. Jemné látky jsou totiž velmi náchylné k poškození. Může se stát, že když je dáte do pračky, vytáhnete z ní jen chuchvalec pomuchlané látky.

Co nedělat při praní společenských šatů?

Při praní společenských šatů, košil, kalhot či plesových šatů nikdy nepoužívejte běžné prací prostředky. Lepší jsou šampony nebo sprchové gely, protože obsahují látky vhodné na praní materiálů na šaty pro společenské tance. Lehce oblečení odmastí, vyčistí, ale neodřou kamínky, korálky a flitry.

Nenamáčejte šaty na dlouhou dobu do vody, látkám to obvykle nedělá dobře. Šaty by mohly ztratit formu a po usušení už by nemusely držet tak dobře, jak jste byli zvyklí.

Šaty na standard ani latinu, obleky, košile, kalhoty ani jiné společenské šaty nikdy neždímejte. Látka by se pomuchlala, polámala by se vlákna uvnitř a oblečení by se nenávratně zničilo. Stejně tak zapomeňte i na sušičku, ta by látku také poničila.

Doporučení pro praní společenských šatů

Než se pustíte do čištění, podívejte se na doporučení od výrobce. Asi víte, že byste šaty měli prát v chladnější, možná až studené vodě, kam přidáte prací gel. Šaty namočte na pár minut do lázně a poté je položte na sušák a dejte pod šaty ručník, který budete pravidelně vyměňovat, dokud šaty neuschnou.

Na tanečních kostýmech se pravděpodobně neobjeví skvrny od vína či jídla, ale často se tam zase objevují třpytky a zbytky samoopalovacího krému. Skvrny od samoopalovacího krému nejsnáze odstraníte, když skvrnu před namáčením předčistíte pomocí zubního kartáčku.

Latino šaty zdobí bohaté třásně, které při pohybu vypadají velmi efektně, ale při praní dělají jen samé problémy. Musíte s nimi tedy nakládat velmi opatrně. Pokud máte na šatech peříčka, vysušte je fénem. Péřové boa byste měli čistit odděleně od šatů.

Nechte praní na profesionálech

Na tanečním parketu jste možná králem nebo královnou, ale údržbu tanečních šatů a kostýmů je lepší nechat na profesionálech. Ti přesně ví, co si která látka žádá a jak nakládat s ozdobami a doplňky, aby se vám šaty vrátily zpět v té nejlepší formě a vy jste mohli na parketu zazářit.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist