Dovolená v Chorvatsku v klidu: Jaká místa navštívit a co si nezapomenout přibalit?

Pokud se v létě chystáte, jako většina z nás, na dovolenou do Chorvatska, jistě už teď přemýšlíte nad tím, co byste měli vědět, a hlavně na co nezapomenout před cestou, aby vás něco nemile nepřekvapilo a jak strávit klidnou dovolenou v Chorvatsku v destinacích, kde se nenachází takzvaně hlava na hlavě?

Dovolená v Chorvatsku v klidu: Jaká místa navštívit a co si nezapomenout přibalit?

Vydejte se na méně známé chorvatské ostrovy

Chorvatsko nabízí mnoho krásných a proslulých ostrovů, pokud ale netoužíte po tom, abyste se na každém kroku vyhýbali turistům, vydejte se na méně známe, ale stejně krásné ostrovy, které nebývají tak přeplněné. Nabízí se ostrov Cres se svými skrytými plážemi, historickými horskými městečky a přímořskými tavernami. Pokud ale zatoužíte i po troše toho chorvatského ruchu, určitě zavítejte na pláž Tučepi, která se nachází v srdci Makarské riviéry, a o noční život zde není nouze.

Zadar a Rovinj

Vydejte se za hranice Dubrovníku, opusťte přelidněné centrum, a navštivte tato oblíbená města, která jsou oblíbená z mnoha důvodů.
 
  • Město Zadar svou koncepcí připomíná malé bludiště s uměleckými instalacemi podél promenády. Nejoblíbenějšími jsou Mořské varhany, které vytváří hudbu pomocí vln, a Pozdrav slunci, což je dílo sbírající ve dne sluneční svit, jež v noci přeměňuje na světelnou show.
  • Rovinj je město ležící na poloostrově Istrie. I když není úplně neznámé, stále se zde dá posedět v klidu s drinkem klidně jen tak na dece podél skalnatého pobřeží – a vychutnat si tak jedinečný západ slunce nad Jadranem.
 

Chorvatské vodopády

Nemusíte se hned vydávat na přelidněné pobřeží, abyste poznali krásy Chorvatska. Právě naopak! Ve vnitrozemí se nachází úchvatné vodopády, které nejsou obklopeny tolika turisty, ti se právě soustředí na pobřeží státu. Pokud se vydáte dál, zhruba dvě hodiny jízdy od Zadaru se rozkládá národní park Plitvická jezera skládající se z 16 krásných jezer propojených vodopády a promenádami. Nejvhodnější doba pro návštěvu tohoto parku je jednoznačně na podzim, kdy okolní krajina hraje doslova všemi barvami. Za zmínku ale také stojí národní park Krka.

Tipy, jak může být vaše dovolená v Chorvatsku poklidná, bychom měli, teď se tedy podíváme na to, co před cestou rozhodně nezapomenout doma.

Myslete na boty do vody a na pláž

Chorvatské pláže jsou sice krásné, ale myslete na to, že jsou plné ostrých kamínků, spíše než písek očekávejte oblázky. No a v moři samozřejmě očekávejte mořské ježky. Takže boty do vody a na pláž alespoň sandále by neměly ve vašem kufru chybět. Obzvláště dětské nožky byste měli chránit.

Ochrana proti slunci

Chorvatské sluníčko je opravdu zrádné, a to i v případě, že je schované za mraky, na to nesmíte zapomínat! Takové spálení od sluníčka dokáže zaručeně zničit celou dovolenou, proto by měl být opalovací krém s vysokým faktorem to první, co si do svého kufru zabalíte. Přidruženou ochranou jsou samozřejmě také sluneční brýle a klobouk či jiná pokrývka hlavy.

Léčiva

Sice není Chorvatsko exotickou zemí, kde na vás čeká spousta nemocí, ale i zde byste měli být obezřetní, abyste nemuseli zbytečně vyhledávat lékařskou pomoc při menších zdravotních problémech. Proto by vaše lékárnička na dovolenou měla určitě obsahovat:
 
  • dezinfekci na drobná poranění,
  • repelent proti hmyzu,
  • náplasti,
  • obvazy,
  • léky na horečku,
  • léky na zažívání,
  • přípravky na alergii a svědění,
  • léky na cestovní nevolnost a další.

I když je teprve jaro, věřte, že na plánování dovolené je již ta nejvhodnější doba. Nejenom, že budete mít vše zařízené pohodlně doma z křesla, ale také se budete již teď těšit na všechna úžasná místa, která si naplánujete k prozkoumání. A to je na jarní únavu ta nejlepší vzpruha! Příjemnou dovolenou přejeme.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist