Lyofilizované ovoce a pražené mandle doplní slavnostní menu na Vánoce

Lyofilizované ovoce a pražené mandle doplní slavnostní menu na Vánoce

Moderní doba klade důraz na zdravé stravování, které se odráží také ve slavnostních tabulích. A platí to i pro vánoční čas. I když se stále v domácnostech peče klasické domácí cukroví a vánočka, někde na stole nebude chybět lyofilizované ovoce a pražené mandle. V čem tkví jejich hlavní výhody?

Zdravé mlsání

Asi to znáte sami z vlastní zkušenosti, že Vánoce jsou obdobím, kdy se cítíte prakticky stále najedení více než do sytosti. Čas rodinných návštěv si žádá ochutnat to, co hospodyňky připravily k snědku. A člověk pak jen s hrůzou sleduje, jak se mu ručička na osobní váze posunuje ke stále vyšším číslům. Máte-li pocit, že těch tučných sladkostí bylo již více než dost, můžete si svůj sváteční jídelníček proložit zdravějším mlsáním. Tím je lyofilizované ovoce. Že jste o něm ještě neslyšeli? Pojďme si tedy vysvětlit, co slovo lyofilizace vlastně znamená.

Mrazem sušené ovoce

Když se ovoce urodí více než dost, je třeba ho nějak vhodně zpracovat na horší časy. Někdo dělá kompoty, čatní, džemy nebo ho suší. Nejčastěji ovšem teplem v elektrické sušičce. Existuje ale i modernější metoda – sušení mrazem, kdy si takto upravené ovoce ponechává prakticky všechny vitamíny a zdraví prospěšné látky, které obsahuje. Dokonce ani nijak nemění vzhled a i po usušení mrazem chutná jako čerstvé.

Pražené mandle

Vedle sušeného ovoce lze dát na slavnostní tabuli pražené mandle, které výborně doplní ostatní laskominy. Mandle jsou zdravé, protože jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, vitamíny skupiny B a E a také minerály – hořčík, draslík, železo, vápník či mangan. Jsou tedy zdravější než pečené cukroví. Ale aby ani jeho milovníci nepřišli o to své, můžete strávníkům nabídnout od každého něco.

Jaké je vaše nejoblíbenější vánoční dobrota?

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist