Které druhy talířů existují aneb gastronomie letem světem

Všichni máme doma nádoby na servírování potravin, sady talířů, talířků, podšálků a zkrátka spoustu nádobí rozmanitých designů. Na co se ale který talíř skutečně má používat, na co naopak ne. Pojďme si udělat stručný přehled, čemu věnovat pozornost.

Které druhy talířů existují aneb gastronomie letem světem

Co si uvědomit?

Vyhlížíte, které nové kuchyňské potřeby byste využili a zjišťujete, že sada talířů, kterou jste dostali nebo si ji dříve koupili už není kompletní? Začněte tím, že zjistíte, zda potřebujete talíře stejného druhu nebo spíše hledáte vícedruhové soupravy či jiný typ nádobí, jako například dózy a potraviny nebo misky.

Které druhy talířů existují aneb gastronomie letem světem

Trocha historie

Talíře se rozšířily ve 14. století a jejich původ se připisuje Francii a itálii. Ručně malovaná keramika totiž postupně vytlačila z popředí hliněné nebo dřevěné misky a prkénka, ze kterých se jedlo dříve. Od 19. století se pak staly porcelánové talíře zcela běžnou a samozřejmou součástí každé domácnosti.

Které druhy talířů existují aneb gastronomie letem světem

Které talíře rozlišujeme?

Předkládací talíř
Může se jednat o velký talíř, mísu nebo tác. Všechny tyto druhy nádobí lze považovat za předkládací talíř, který je společný pro všechny strávníky, a to zejména na rautech.

Servírovací talíř
Jedná se o mělký talíř velkých rozměrů. Pokud se pořádá slavnostní událost, právě na tento velký talíř se servírují ostatní talíře.

Předkrmový talíř
V tomto případě to může být jakýkoliv hluboký, mělký nebo menší talíř, na který se servíruje předkrm. Jeho velikost a typ závisí na tom, jaký druh předkrmu se vám bude servírovat.

Hluboký a mělký talíř
Právě na tyto talíře se typicky servíruje polévka a hlavní jídlo. To, jaká je velikost, bližší druh a průměr talíře, se rovněž určuje podle konkrétního pokrmu, který se na něm servíruje.

Které druhy talířů existují aneb gastronomie letem světem

Kardinálský klobouk
Hluboký talíř, který je typický svým polokulovitým dnem a širokým vodorovným okrajem. Kardinálský klobouk se používá na hlavní jídla, ale pouze na taková, která se nemusí krájet nože – například třeba na těstoviny.

Dezertní talíř
Dezertní talíř je menší než talíř na hlavní chod a používá se k servírování oblíbené sladké tečky na závěr hostiny.

Talířek/podšálek
Malý talířek, který využijete pod svůj oblíbený horký nápoj. Bude se vám však hodit i na kosti nebo na něj můžete nastrouhat sýr, případně umístit omáčník.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist