Španělská hostina na vaší party

Španělský temperament, lahodné jídlo a barevné dekorace. To je náš recept na nezapomenutelný večírek. Prosvětlete si podzimní dny vzpomínkou na letní dovolenou ve slunném Španělsku a vraťte se tam na chvíli zpět i se svými hosty.

Španělská hostina na vaší party

Španělská kultura je velmi rozmanitá a za léta své existence do sebe nasála spoustu zahraničních vlivů. Díky tomu vznikla řada vynikajících kulturních, ale především gastronomických skvostů. Je v celku jedno, jakou část Španělska jste navštívili, všude jste se jistě setkali s pověstnou pohostinností a vybranými lahůdkami.

Právě Španělská pohostinnost a fakt, že každé větší jídlo je málem slavnost, dělá ze španělské gastronomie ideální volbu pro večírek. Na vás je už jen rozhodnutí, jestli budete servírovat jídlo o několika chodech nebo necháte své hosty mlsat po libosti z rautu.

Španělské menu

Typická skladba menu je obdobná jako u nás, tedy polévka, hlavní chod a dezert. Konkrétní podoba se samozřejmě mění podle toho, v které části Španělska se nacházíte, nicméně vy můžete jednotlivé krajové speciality klidně namíchat dle libosti.

Jako první tedy můžete servírovat polévku, zeleninový salát, těstoviny či rýži. Pokračovat můžete nějakým masitým pokrmem či rybou, chybět nesmí zelenina. Na konec přijde ovoce, sladký dezert, jogurt nebo zmrzlina.

Pochoutky z celého Španělska na jednom stole

Pochoutky z celého Španělska na jednom stole

Na čem si tedy budete pochutnávat? Začněte andaluskou studenou polévkou gazpacho, která příjemně naladí vaše chuťové buňky. Jako hlavní chod předložte hostům například paellu. Do té můžete přidat, co hrdlo ráčí. Může být jen se zeleninou, nebo i s masem. Na pobřeží se servíruje s mořskými plody. Jak bude vypadat ta vaše, je zcela na vaší fantazii. V každém případě ji servírujte ve velké pánvi přímo na stůl.

Na konec přijde sladká tečka v podobě dortu nebo třeba katalánského krému. Španělské dezerty jsou hodně sladké a většinou i kalorické. Pokud chcete jídlo trochu odlehčit, servírujte místo dezertu ovoce.

Nezapomeňte na zeleninu, ta nesmí na stole chybět! Stejně jako tam nesmí chybět ani olivový olej a ocet.

Co si dáte k pití?

Po jídle jistě přijde k duhu káva. Španělé kávu milují a pijí ji opravdu hodně. Nejčastěji si dopřávají kávu na způsob italského espressa s trochou mléka.

K pití se nabízí španělské víno a nápoje z něj. Kdo by neslyšel o sangrii! Nicméně Španělé nejsou příliš velcí pijani, spíše degustují, než by se opíjeli. Vzhledem k horkému podnebí je to celkem logické. Mějte tedy i dostatek nealkoholických nápojů.

Raut ve španělském stylu

Raut ve španělském stylu

Když se rozhodnete, že chcete hosty zvednout ze židlí, připravte tapas. Tahle španělská specialita je jako stvořená pro rauty. Druhů tapas je neuvěřitelné množství, mohou být studené, teplé, zeleninové i masité. Typicky se podávají k pití a jejich základním pravidlem je, že je možné je jíst rukama, takže to je nejlepší večírkové jídlo, které si můžete přát.

Od oříšků, oliv, plátků šunky, přes mořské plody až k tortillám. To všechno může být tapas. Je to spíše styl servírování, než určitý pokrm. Jako tapas tedy můžete servírovat cokoliv.

Jestli si však nevíte tak úplně rady, poraďte se s profíky, kteří vám jídlo na večírek obstarají. V současné době na trhu funguje spousta společností, které se zabývají přípravou cateringu na míru. Stačí se s nimi pobavit o svých plánech a představách a pak už se jen můžete těšit na skvělou party.

Kromě jídla vám mohou pomoci naplánovat i celý večírek včetně programu, výzdoby  i následného úklidu.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist