Levné mikrovlnky se nevyplatí, při výběru dbejte na toto

Ohřívání jídla v mikrovlnce

Mikrovlnka je v dnešní době již samozřejmostí. Nachází se téměř v každé domácnosti a mnozí lidé si už bez ní doslova nedovedou představit život. Mikrovlnka nám ho totiž dokáže velmi usnadnit. Při jejím výběru je však třeba dbát na několik aspektů. My vám nyní poradíme, které jsou to.
 

Typy mikrovlnek

Mikrovlnné trouby rozdělujeme na dva základní typy. Tím prvním jsou volně stojící mikrovlnky a druhým vestavěné mikrovlnky.

1. Volně stojící mikrovlnky

Jsou nejběžnější a obecně nejdostupnější. Lidé je mají rádi zejména proto, že nevyžadují žádnou dodatečnou instalaci. Jednoduše rozbalíte krabici a zapojíte váš nový spotřebič. Další velká výhoda je, že mikrovlnku můžete přemísťovat podle vašich představ kdykoliv a kamkoliv, kde máte na dosah elektrickou zásuvku.

2. Vestavěné mikrovlnky

Tento typ mikrovlnky je vhodný pro zabudování přímo o do vaší kuchyňské linky a vypadá to opravdu elegantně. Oceníte při ní, že ji netřeba umývat celou, ale pouze její přednou část. Se zabudováním mikrovlnné trouby však musíte počítat ještě před instalováním kuchyňské linky. Tento typ mikrovlnky je samozřejmě o něco dražší než ty klasické, volně stojící.

Mikrovlnné trouby se rozdělují i podle toho, kolika funkcemi disponují. Monofunkční využívají pouze mikrovlny a slouží čistě k ohřevu nebo rozmrazování. Bifunkční mikrovlnky oproti předchozím disponují také grilem. Multifunkční trouby poskytují kromě zmíněných funkcí ještě systém ohřevu horkým vzduchem, díky kterému jsou vhodné i na zapékání.

Pokud hledáte pomoc při výběru konkrétního modelu, podívejte se na aktuální test mikrovlnek. Portál “cestakbydleni.cz“ porovnává všechny důležité vlastnosti a pomůže najít vhodný model.
 

Velikost a výkon mikrovlnných trubek

Mikrovlnky jsou dostupné v různých velikostech, od 14 litrů, kdy má rozměry cca 28 x 35 x 30 cm, až po 40 litrů. S těmito rozměry samozřejmě souvisí i velikost průměru otočného talíře v mikrovlnce. Ten se pohybuje od 24 cm po 40 cm, a pokud se vám náhodou rozbije, dá se zakoupit u výrobce konkrétní mikrovlnky nebo v specializovaných obchodech, či dokonce v servisech.

Rychlost ohřevu jídla závisí na výkonu mikrovlnky, který je u těch levnějších modelů kolem 600 W. Jsou však pomalejší a nemusí vždy ohřívat rovnoměrně. Obecně platí, že čím vyšší je výkon, tím rychlejší je čas ohřívání. Ideální výkon tohoto spotřebiče je minimálně 800 W. V případě, že se jedná o troubu s grilem, tak až 1000 W.

Nepleťte si však výkon a příkon. Příkon vyjadřuje množství energie spotřebované za jednotku času. Jednotkou příkonu je watt. Platí, že spotřeba mikrovlnky je tím vyšší, čím má více funkcí. Hledejte tedy takový spotřebič, který má co nejvyšší účinnost, tedy co nejvyšší výkon a zároveň co nejnižší příkon.

Ovládání mikrovlnky

Funkce, kterými disponují mikrovlnky

Základní funkce každé mikrovlnky jsou ohřívání a rozmrazování. Ty kvalitnější a dražší modely však mohou poskytovat i další. Jsou to například:
 
  • Grilování - díky této funkci můžete v mikrovlnce jídlo péct i zapékat. Děje se to prostřednictvím spirály umístěné v horní části spotřebiče. Klasické označení je grill, setkat se však můžete také s Quartz grill, což znamená vyšší výkon.
  • Horký vzduch - jídlo dokážete ohřát jednoduše za pomoci horkého vzduchu.
  • vaření v páře - tato funkce je vhodná pro tepelnou úpravu zeleniny nebo masa, kdy v nich zachovává více vitamínů a živin
  • Šestý smysl - znamená to, že trouba je vybavena senzory tepla a vlhkosti. Zaznamenaným údajům přizpůsobuje rychlost a dobu ohřevu.
  • Crisp - jak sám název napovídá, funkce zajišťuje jídlu křupavost. Dokonce za rychlejší čas než klasická trouba. Musíte však na to použít speciální talíř.
  • Jet Start - ohřívá jídla s vysokým obsahem vody, například polévky.
  • Quick Heat - poskytuje předehřátí na požadovanou teplotu podobně jako je to u klasické trouby.
  • Auto Reheat - funkce zajišťuje automatický ohřev mléka či jiných předpřipravených jídel
 

Displej mikrovlnné trouby

Nejlevnější modely mikrovlnek nedisponují displejem. Jak každý ví, klasická mikrovlnka má většinou dvě kolečka. Jedno na nastavení programu a druhé na nastavení času. Když přejdeme už k dražším modelem, displej je samozřejmostí. Zobrazuje zvolený programzbývající čas ohřevu jídla. Kromě koleček se na většině modelů nacházejí na displeji i tlačítka.

Tlačítka mohou být klasické, při kterých je třeba vynaložit trochu síly na stisk nebo senzorové (dotykové). Přestože se dotykové displeje snadno čistí, se špinavýma rukama tlačítka nezapnete. A to je při vaření či pečení trochu nevýhodou.

Nezapomeňte zkontrolovat dvířka spotřebiče. Některé se totiž otevírají doleva, některé zas doprava. Proto zvažte, na kterou stranu by se měla vaše mikrovlnka otevírat (vzhledem k její umístění). Otevřít je můžete klasickou rukojetí nebo stisknutím tlačítka.
 

Údržba a čištění

Mikrovlnné trouby nevyžadují složitou údržbu. Nečistoty se dají nejlépe setřít mokrým hadříkem. Pokud však na to zapomenete a nečistoty zaschnou, použijte přípravek na čištění mikrovlnných trub, který dostat běžně v obchodech. Lepší možnost je použít ochranný kryt na talíř a tak jim dokonce předejdete a čištění budete mít opravdu usnadněno.
 

Jak často je třeba měnit mikrovlnnou troubu?

Mikrovlnky mají typickou životnost asi 10 let. Pokud však váš spotřebič po uplynutí této doby pracuje správně, můžete jej nadále používat. Samozřejmě nečekejte těch doporučených deset let za každých okolností. Pokud máte pocit, že něco není v pořádku, například je špatné těsnění, nedostatečně ohřívá jídlo nebo jste zpozorovali jiné problémy, kontaktujte opraváře nebo si hned pořiďte novou mikrovlnku. Určitě to není tak velká investice vzhledem k její dlouhé životnosti.
 

Cena

Levnější, volně stojící mikrovlnky se základními funkcemi, víte koupit už od cca 1300 Kč. Mají však nižší objem i výkon. Lepší je u těchto modelů investovat pár stovek koruna vsadit na kvalitu a funkce. Vestavěné mikrovlnky víte sehnat od 2500 Kč (s dobrým výkonem). Multifunkční mikrovlnné trouby se pohybují cenově v rozmezí 3500 Kč až po více než 9000 Kč.

zdroje:
https://www.goodhousekeeping.com/appliances/microwave-reviews/a12766/microwave-faqs-0306/ 

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist