Jak najít nejlevnější internet na doma?

Nejlevnější internet

V některých zemích se již spekuluje, že by měl být v budoucnosti pro všechny internet zdarma. My si ovšem o takové utopii můžeme zatím nechat jen zdát. Zajímá vás, jak si najít internet a TV na doma, jehož cena se vám nebude zjevovat v nočních můrách? Poradíme vám, kde si nejlépe a nejlevněji zasurfovat.

Dostupnost

Surfovat můžete jen tam, kde jsou zrovna vlny. Máte doma divokou řeku, stojatou vodu nebo mořskou zátoku? „Zjistit, jaký typ připojení je pro uživatele optimální, je nejlepší s pomocí odborníka. Ten si vždy podle adresy ověří, jaké možnosti jsou na daném místě k dispozici. Například jaká je zde kvalita signálu,“ uvádí Lukáš Kaňok, specialista na telekomunikace ze srovnávacího portálu Ušetřeno.cz.

Internet má dva hlavní proudy. Buď k vám může přitékat přes kabel, nebo pluje vzduchem. Pevné kabelové připojení je vždy stabilnější a zvládá hravě i větší zátěž. Jedná se o DSL připojení či připojení přes kabelovou televizi. Nechcete-li se ovšem nechávat svazovat dráty a kabely, můžete najet na vlny mobilního internetu (LTE) či Wi-Fi od místních poskytovatelů.
 

Rychlost

Ještě, než popadnete prkno a vyrazíte na pláž, se zamyslete, zda hodláte sjíždět jednu obří vlnu za druhou, nebo vám stačí se jen sem tam smočit. Jak náročný jste uživatel? Hrajete s přáteli online hry, kde vás náhlé zakymácení pingu může srazit do studené vody? Nebo si vystačíte s online brouzdáním jednou za večer? Od vašich očekávání a požadavků se totiž odvíjí vaše doporučovaná minimální přenosová rychlost. Z moc pomalé, kdy se jedna fotka z dovolené načítá půl hodiny, si vytrháte vlasy. Příliš rychlá vás zase zbytečně vyjde draho. Jak tedy poznat nejlevnější internet na doma, ze kterého nezešedivíte?

„Rychlost stahování se odvíjí od uživatelových požadavků. Pokud pouze občas odešle mail a internet používá hlavně k prohlížení Facebooku nebo Instagramu, stačí mu asi úplně cokoliv. V případě, že se chce koukat na internetovou televizi nebo YouTube, pak potřebuje alespoň 6 MB za sekundu. Ale čím víc, tím samozřejmě líp. Pokud hraje on-line hry, pak je rychlost opravdu hodně důležitá, a to nejen rychlost stahování, ale i odesílání,“ dodává Lukáš Kaňok.

Rychlost internetu

Cena

Právě rychlost připojení se na ceně měsíčního paušálu podepisuje nejvíce. Při porovnávání cen ovšem nezapomínejte brát v úvahu také vedlejší výdaje. Mezi ně patří například jednorázové instalační poplatky či měsíční pronájem modemu. Nejlevnější internet se tedy rozhodně nemusí skrývat za nejlevnějším internetovým tarifem. „Na Ušetřeno.cz si může každý srovnat internetové připojení podle ceny i podle rychlosti. A pokud si stále nebude jistý, který tarif je pro něj nejlepší, není nic jednoduššího než se optat našich odborníků. Ti ověří, které připojení je na dané adrese nejoptimálnější a na základě požadavků klienta pomohou vybrat nejvýhodnější tarify. Klient se pak rozhodne sám pro službu, co mu nejvíce vyhovuje,“ uvádí Lukáš Kaňok.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist