5 diet, díky kterým zhubnete bez jojo efektu

Vyberte si správně dietuDiet je celá řada, ale zdaleka ne všechny nám mohou zaručit trvalé zhubnutí bez následného jojo efektu. Jojo efekt znamená, že nejprve zhubnete, nicméně po čase se vám shozená kila vrátí zpátky plus další navíc. Jen si to představte, zhubnete sice vytoužených pět kilo, ale rázem přiberete deset kilo, taková dieta je skutečně k ničemu. Otázkou zůstává, které diety jsou skutečně účinné?

Zdravé hubnutí s redukční dietou

Jednu z možností představuje takzvaná redukční dieta. Redukční dieta je základem nejen pro snížení hmotnosti, ale také pro zdravé stravování. Dieta je uzpůsobená tak, že zpočátku budete hubnout velmi pozvolna, nicméně pokud vydržíte, výsledky se dostaví. Právě díky pomalému úbytku váhy nedojde tak, jako u většiny jiných diet, k nežádoucímu jojo efektu. Redukční dieta by se měla stát součástí vašeho životního stylu. Její velkou výhodou je skutečnost, že jí můžete držet také v těhotenství a je vhodná i pro děti.

Redukční dieta se zaměřuje na zdravé potraviny, které budete konzumovat v intervalu po dvou až třech hodinách v malých dávkách. Vyhnout byste se měli tučným a smaženým jídlům, sladkostem a bílému pečivu. K tomu je vhodné dodržovat pravidelný pitný režim. Redukční dieta není tedy dieta jako taková, ale jde o změnu životního stylu.

Krabičková dieta

Krabičková dieta je trochu podobná, jako redukční. Spočívá v tom, že budete konzumovat zdravá jídla v malých porcích pravidelně. Základem krabičkové diety je pět krabiček denně, které si připravíte sami, nebo si je necháte dovážet od specializovaných společností. Opět je potřeba se zaměřit na zdravá jídla, ze kterých získáme maximum živin, vlákninu a minerálů. Naopak se úplně vyvarovat smaženým, tučným a sladkým jídlům. Krabičková dieta, pokud se dodržuje správně a dlouhodobě, se často obejde bez jojo efektu.

Často můžete z krabičkové diety přejít rovnou na redukční dietu.

Dělená strava

Velkého úspěchu se dočkala také dělená strava, kterou u nás nejvíce propagovala herečka Lenka Kořínková. Opět se nejedná o dietu jako takovou, ale celkovou úpravu jídelníčku. Jednotlivé potraviny se dělí na skupiny a je třeba si přesně ohlídat skladbu jídelníčku. Potraviny se rozdělují do třech skupin podle způsobu zpracování v trávicím traktu. První skupinu tvoří bílkoviny, druhou sacharidy a třetí jsou neutrální potraviny, které lze libovolně kombinovat.

Tato dieta má své zastánce i odpůrce. Pokud si osvojíte dělenou stravu jako životní styl, pak jistě zhubnete bez jojo efektu, nicméně mohou vám chybět určité živiny. Nicméně dělená strava skutečně funguje. Úspěch tkví zejména v tom, že jíme potraviny, které naše tělo lépe stráví.

Dukanova dieta

Tuto dietu vytvořil francouzský lékař Pierre Dukan. Dieta je založena na velké konzumaci bílkovin a omezování sacharidů. Dukanově dietě se říká někdy proteinová dieta. Tato dieta má několik fází, obvykle čtyři. Dochází k pomalému úbytku na váze a díky tomu by neměl nastat jojo efekt. Navíc poslední fáze Dukanovy diety je stabilizační, tudíž byste si tak snáze měli svou váhu udržet.

Vzorové jídelníčky výše uvedených diet najdete na této adrese:
http://www.siluetadoleta.cz/rubrika/diety/

Hubnutí s odborníky

Asi nejúčinnější a rozhodně nejzdravější dieta je ta, kterou vám doporučí dietologové či výživoví poradci. Ti pomocí moderních metod dokážou přesně zjistit problém vaší nadváhy, která jídla vám nesedí a také doporučí vhodné cviky. Za tuto „dietu“ si připlatíte, nicméně efekt by měl být velmi účinný a také trvalý.

Jak bylo výše psáno, samotná dieta není účinná, nejde o to zhubnout co nejrychleji, ale umět si váhu udržet. To je mnohdy mnohem složitější. Jednorázové diety se obvykle neobejdou bez jojo efektu, pokud však změníte životní styl v oblasti stravování a cvičení, postavu si snadno udržíte.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist