Jak zařídit, aby vaše dítě milovalo ovoce a zeleninu?

Vitamíny pro vaše dítě v podobě lahodného koktejluZdá se vám, že se vaše dítě rychle unaví, je podrážděné a hlavně každou chvíli zůstává doma ze školky nebo školy, protože bývá nemocné? Než uděláte kolečko po všech specializovaných ordinacích v okolí, zamyslete se nad skladbou jeho jídelníčku. Kolik ovoce a zeleniny sní? Pokud jste si všimla, že se snaží ovocnou svačinu udat psovi a zeleninovou oblohu nechává na talíři pravidelně nedotčenou, pravděpodobnou příčinou potíží je nedostatek vitamínu C. Ten přitom vaše dítě nutně potřebuje pro správný růst a vývoj!

„Potřeba vitaminu C je závislá na věku. Ve věku 0–1 roku je tato denní potřeba 50 mg, ve věku 1–3 roky je to 60 mg, u 4–6letých 70 mg, u 7–10letých 80 mg, v pubertě je tato potřeba 90 mg u chlapců a 100 mg u děvčat, ve věku 15–18 roků 100 mg u chlapců a 90 mg u děvčat,“ říká MUDr. Sylva Šebková.

V některých případech je ale potřeba dávky zvýšit. V jakých?
  • Při rychlém růstu.
  • Při vyšší míře stresu dítěte. Obavy ze školy, mnoho úkolů, více kroužků, problémy v rodině?
  • Při vyšší fyzické zátěži. Máte doma malého sportovce?
  • Při časté únavě, nevyspalosti.
  • Při nachlazení, v období viróz a po úrazech.
  • Při častém krvácení z nosu.

Kojíte?

Postarejte se o to, aby ve vaší stravě vitamín C určitě nechyběl. Podle mnohých odborníků na výživu včetně MUDr. Kateřiny Cajthamlové by se přijaté množství vitamínu C u dospělých mělo pohybovat okolo 200-250 mg (asi půl kila ovoce a zeleniny) – a opět – v případě stresu nebo vyšší fyzické zátěže příjem céčka dočasně zvyšte, protože tehdy vaše tělo spotřebovává zásoby intenzivněji. U kojenců se nedostatek céčka projeví zejména neprospíváním, nepohodou, chudokrevností a poruchou osifikace (zpomalí se vývoj kostí a také případné zlomeniny se budou hůře hojit).

Už nekojíte? Nalákejte dítě na banánovo-čokoládový koktejl nebo ledovou tříšť!

U větších dětí je nezbytné zajistit, aby měly na talíři dostatek ovoce a zeleniny. Zapomeňte na vitamínové doplňky pro děti, které nemají zdaleka takový přínos jako vitamíny v přírodní formě. S jasným argumentem, proč nekrmit sebe a už vůbec ne děti chemickými vitamíny, přišli vědci z Itálie, Dánska a Srbska. Porovnali data z 68 různých výzkumů provedených na čtvrt milionu lidí a jednoznačně vyvrátili pozitivní dopad umělých vitamínů na naše zdraví. Nemalý vzorek lidí naopak postihly vážné choroby, na rozdíl od těch, kteří dbali na zdravou pestrou stravu.

Dostat do dítěte mrkev ale nemusí být jednoduché, zvlášť když automaticky prchá, jakmile má jíst něco zdravého. Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy jsou v této situaci skvělým řešením. Výhodou navíc je, že se tekuté vitamíny vstřebávají efektivněji. Tělo si totiž vezme ze šťávy o mnoho více vitamínů, než po zkonzumování celých plodů.

Vaše dítě bude barevné šťávy milovat, protože chutnají výborně a jsou nejlepší náhradou za sladké limonády. Můžete vyzkoušet nespočet variant koktejlů, z nichž některé si určitě oblíbí. Vybírejte spíše sladší druhy ovoce a doplňte je mlékem, jogurtem a klidně i zmrzlinou nebo čokoládou. Například můžete odšťavnit jeden pomeranč a dva banány a šťávu potom spolu se 75 ml jogurtu nebo jedním kopečkem čokoládové zmrzliny vložit do mixéru. Na hotový koktejl nastrouhejte čokoládu. Nebo vyrobte ledovou tříšť. Odšťavněte čtyři pomeranče a šťávu smíchejte v mělké nádobě se 100 ml vody a uložte do mrazáku. Po hodině vyndejte a rozmíchejte, vraťte do mrazu na další půl hodinu, pak znovu rozmíchejte a je hotovo!

Sana Juicer EUJ-808 by OmegaUdělejte z dítěte vrchního barmana ve vašem domácím juice baru!

Novinkou na trhu je tichý šnekový odšťavňovač Sana Juicer EUJ-808 by Omega, který je ideální na všechny možné koktejly – ovocné, zeleninové, jogurtové, mléčné i zmrzlinové. Je vybaven uzavíratelnou výpustí, která umožňuje připravit míchané nápoje bez následného použití mixéru. Jednoduše tuto výpusť zavřete, naházíte do plnícího otvoru ovoce, hned poté vlijete mléko nebo přidáte zmrzlinu, necháte promíchat a výpusť zase otevřete. Přímo do sklenice vám vyteče hotový koktejl, který stačí už jen doplnit brčkem nebo ozdobit plátkem ovoce. Rychlé a bez práce! Věřte, že vaše dítě bude bavit sledovat, co se v odšťavňovači děje a také se může samo zapojit při vhazování surovin.

Pokud vám záleží na kvalitě šťávy a jednoduché údržbě, s odšťavňovačem Sana Juicer EUJ-808 by Omega nešlápnete vedle. Díky revolučně pomalým otáčkám je zachováno maximum vitamínů a šťáva z tohoto přístroje je mimořádně chutná. Oceníte také systém automatického čištění, díky kterému je už během lisování neustále omýváno síto. To značně ulehčuje závěrečné mytí.

S odšťavňovačem budete mít po boku pomocníka, se kterým naučíte vaše dítě milovat ovoce a zeleninu.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist