Wacky Cake s čokoládovou polevou

Ingredience:

Na korpus:
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek třtinového cukru
3 lžíce kakaa
1 lžičku jedlé sody
špetku (1/2 lžičky) soli

1 lžičku jablečného octu
1 lžičku vanilkového extraktu
5 lžic slunečnicového oleje
1 hrnek vody

Na polevu:
1 hrnek čokoládových peciček (nebo kostiček kvalitní čokolády)
1/4 hrnku rostlinného mléka (já zvolila sójové)
3 lžíce kokosového oleje
1 lžičku vanilkového extraktu
cca 2 hrnky moučkového cukru (zkuste moučku ze třtinového cukru, má zajímavější chuť)

Porce: 8 | Doba pečení: cca 25 minut | Teplota: 180 °C

Postup:

Předehřejeme si troubu na 180°C. V míse nejprve smícháme všechny sypké ingredience a do vzniklé směsi uděláme tři důlky. Do jednoho přijde jablečný ocet, do druhého vanilkový extrakt a do posledního slunečnicový olej. Poté zalijeme vodou a mícháme, dokud nevznikne krásně hladké těsto.

Těsto nalijeme do vymazané formy a necháme péct cca 25 minut na 180°C. Těsto kontrolujeme špejlí, díky kakau na něm hůře poznáme, jestli už není na uhel a navíc každá trouba peče trošku jinak.

Zatímco nám chladne korpus, dáme do mísy čokoládu, mléko, olej a vanilkový extrakt. Dáme do mikrovlnky na 30 sekund. Pokud nebude čokoláda ještě dostatečně povolená, přidáme pár sekund, ale opatrně, jde nám pouze o to, aby šla směs metličkou rozmíchat do hladké konzistence. Poté postupně přisypáváme moučkový cukr a mícháme, dokud nevznikne hladký krém. Ten nalijeme na korpus a necháme chladit a tuhnout.

Dortík je výborný hned, ale když to náhodou vydržíme (a chce to vážně pevnou vůli), skvělý je i druhý den pořádně vychlazený z ledničky. V obou případech je to slast. :)

Množství mi sedlo na kulatou formu (24 cm). Nadchneme tak 8 - 16 mlsných jazýčků. Těsto můžeme použít i třeba na muffiny, ty ale stačí péct cca 15 minut.

08.02.2016 13:18:03
Emoce:
Komentáře:

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.