Deníček dítěte: Anna

Jak rosteme
Anna má 0 roků a 8 měsíců

  • 19.02.2019
  • Měří 73,5 cm
  • Váží 8,32 kg

Včera měla Anička 8 měsíců, dneska jsme byly na kontrole.
Minulý měsíc jsem vážila doma, to měla podle digi váhy 8,6 kg. Dneska u doktorky 8,32 kg, tak nevím, jestli je ta naše váha tak mimo, nebo se Anička víc vytáhla a trochu zhubla tím, že je trochu pohyblivější. Nevím, no. Podle doktorky 72 cm, ale to měla už před měsícem. Já jsem si ji tam změřila sama a měla nejméně 73,5 cm.

Co se týká pohybu, v zásadě platí to, co před měsícem. Neotáčí se, neplazí se, neleze, nesedí ani nic dalšího. Pilně rehabilitujeme 2x týdně hodinu s fyzioterapeutkou, doma jak to jde (Teď jsem dva dny zvracela s horečkou 39 stupňů, takže o cvičení nemohla být řeč.). Malé pokroky jsou vidět.

Na bříšku se Anička už pěkně vytahuje tak, že se zvedá od pupíku nahoru. Začala se natahovat po hračkách na poličce nebo na nějakých vyvýšených místech. Jednou se dokonce zavěsila oběma rukama o lehátko. Poslední týden zkouší přenášet váhu zleva doprava, houpe se jakoby do boku. Bohužel při lezení stále krčí opačnou nohu, než by měla, aby se mohla odstrčit dopředu. Myslím, že po pádu z postele se mohla trochu zaseknout v tom otáčení (tehdy se jí to asi povedlo, ale natloukla si). V březnu je fyzio pryč, tak budeme jen trénovat doma, a kdyby se do začátku dubna neotáčela, neseděla nebo jinak nehýbala, budeme muset cvičit Vojtovku.

Jemnou motoriku má výbornou, hrozně ji zajímají malé knoflíčky na košilích, umí špetkovým úchopem chytit a zvednou ze země tkaničku.

Už přesně chápe, jak fungují hračky, které máme. Neplácá do nich bez smyslu, ale pěkně prstíkem přesně mačká tlačítka, posouvá okýnka, otáčí válečky.

Jinak je to zlatíčko, věčně vysmáté sluníčko, miluje lidi, hlavně miminka, směje se na ně venku, v autobuse, v čekárně, všude.

Slovní zásoba: mama, baba, papa, uaua, vava, nové papa a občas ham.

Jídlo: V 10 dopoledne ovoce, s obědy jsme teď tak nijak. Občas dostane na oběd zbytek od svačiny, někdy oběd zaspí a má jenom mléko, někdy dostane polívku spolu s námi. Zbytek dne a v noci kojení. Stále častěji chce jíst to, co jím já. Takže to vypadá tak, že si nachystám rohlík, třetinu odlomím Aničce a jíme společně. Ona je vysmátá, celá šťastná, koukáme na sebe a obě baštíme. A já to miluju. :-)

Spánek: Přes den 2x, v součtu už asi jen max. 2 hodiny, někdy i méně. První spánek po svačince kolem 10-10.30 hodin, druhý spánek odpoledne jak kdy, někdy v 15, někdy až kolem 17 hodin. Večer usíná čím dál dřív, odpadává mi únavou už kolem 20 hodin, max. 20.30, spinká do půlnoci, pak do tří, ve 4 nebo o půl páté si chce hrát, máme hodinu čas na hraní a potom si jdeme lehnout a spíme do půl osmé (když nemáme rehabky).

Velikost oblečení: definitivně odzvonilo velikosti 68, jen kombinézu už nechci kupovat novou, tak ji má krátkou, jinak velikost 74/80, aby jí to bylo pohodlné.

Ostatní: Pořád ještě jezdíme v hlubokém kočárku. Byl to dobrý kup, protože se ještě pořád vejde do korby.

IMG_20190219_085650
19.02.2019 16:59:02
Emoce:
Komentáře:

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.