Dort pro přítele č. 2

Ingredience:

Těsto:
○ 260g hladká mouka
○ 1 a 3/4 lžičky soda
○ 1 lžička sůl
○ 1 a 3/4 lžičky mletá skořice
○ 200g cukr třtinový
○ 130g cukr písek
○ 290ml olej
○ 4 vejce
○ 1,5 lžičky vanilkový extrakt
○ 370g mrkev, jemně nastrouhaná
○ 110g vlašské ořechy, hrubě mleté

Krém:
○ 1x pudink bez vaření, dr. Oetker "OLÉ"
○ 1x smetana ke šlehání (vysokoprocentní)
○ 1x plechovka mandarinek

Porce: 8 | Doba přípravy: cca 2,5 h | Doba pečení: 50-60 min | Teplota: 180 °C

Postup:

ÚVODEM:
rok se s rokem sešel a přítel bude mít opět narozeniny a já mu upekla dort, tedy druhý, co jsme spolu. Loni dostal s notičkami a houslovým klíčem (oba jsme muzikální) - byl dobrý, ale vzhled měl co vylepšovat. A protože je informatik-linuxák, tentokrát je to dort s tučňákem Tuxem. Toho jsem si nechala v jednom cukrářském obchůdku vytisknout speciální tiskárnou na jedlý papír. Jsem zvědavá na jeho reakci, z práce přijde až v devět večer.
P.S.: dobu přípravy berte s rezervou. Nepeču dorty často a tak mi to všechno déle trvá.

POSTUP:
Těsto: V míse smícháme mouku, sodu, sůl a skořici. V jiné míse metlou důkladně promícháme oba cukry s olejem, vejci a vanilkovým extraktem. Mokrou směs nalijeme do mouky a přidáme mrkev s ořechy. Důkladně promícháme. Těsto přendáme do vymazané a vysypané dortové formy (průměr cca 26 cm) a pečeme v předehřáté troubě na 180C asi 10 minut. Pak teplotu snížíme na 150-160C a dopékáme zhruba 40 až 50 minut. Necháme zcela vystydnout. Pak dort podélně prokrojíme. Spodní část potřeme vrstvou krému, přiklopíme vrchní část a celý povrch dortu včetně boků potřeme zbylým krémem a případně dozdobíme. Dáme vychladit do lednice a můžeme servírovat.

Krém: do misky slijeme mandarinky (i se šťávou, necedit!) a smetanu na šlehání. Přidáme pudink Olé a mixujeme na nejvyšší rychlost dokud nám nevznikne pěkná tuhá naoranžovělá pěna.

25.06.2015 19:47:56
Emoce:
Komentáře:

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.