Zuby moudrosti - trhat či netrhat...

Otázku položila: Anonymní uživatelka #54795 9.11.2011 23:10

Dobrý večer holky,
zajímalo by mě jestli některá z vás má zkušenost s trháním zubů moudrosti? A jaký názor zastáváte - trhat či netrhat?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Já mám všechny 4 a zatím v porádku..při každé návštěvě zubařky se mě ale ptá, jestli je už konečně nevytrhnem, protože až se do nich dostane kaz, tak budu prý trpět jak zvíře..ale zatím nemám odvahu - nebolí, nevadí ostatním zubům a strach z trhání zatím vítězí.

  • petulinkaa1310.11.2011 18:58

    Pokud dělají neplechu- vytrhnout,ale pokud nicemu nevadí - nevidim důvod proč trhat jen tak pro nic za nic!

  • Osobní zkušenost nemám, ale kamarádka se zubařů bojí jako čert kříže, ale radši to podstoupila, i když chudák trpěla jako pes (bolelo jí to a měla oteklou vždy půlku tváře - trhali jí postupně na každé straně moudráky), ale prý lepší, než kdyby jí pokřivily všechny zuby ostatní (moudráky se jí tam nemohly vejít, proto, až by vylezly, pokřivily by ostatní). Já (musím zaklepat) mám naštěstí moudráky v pohodě.

    Jinak zkus napsat vzkaz této uživatelce - barboravacardova - je z oboru, tak ti poradí určitě lépe. :))

  • Verousek899.11.2011 23:39

    Já také osobní zkušenost nemám, ale mám docela protrpěné chvíle s mým přítelem, který na moudráky trpí opravdu fest :( Všechny moudráky mu dělaly problém a jediné řešení, které měl je je vytrhnout, aji on sám je chtěl ven, protože věděl, že by s nima byly akorát problémy. Ještě měl tu smůlu, že pod jedním měl zánět, takže pusa nateklá, musel brát antibiotika, bolesti neskutečný, nemohl spát, nemohl ležet a 14 dní na nemocenské. Další měl takřka v pohodě, akorát měl dlouhé kořeny, takže když mu je zubařka trhala, tak je musela nedřív rozřezat nadvakrát a pak teprve vyndat. Jinak já ještě nemám venku ani jeden a ani na ně nemám místo, takže pokud na to někdy přijde, tak si určitě taky užiju a rozhodně bych si je nechala vyndat.

  • Já určitě trhat -pokud tě bolí - tak dřív nebo později by šel stejně ven.

  • Tak já mám venku dva a jeden mi dělá občas problémy tak 5 let.Ale protože mám na něj místo tak jsem ho nechala.Mám ho částečně pod kapsou dásně tak že občas začně bolet jak se tlačí ven,tak jdu aby mi rozřízli tu kapsu,vyčistili a mám klid.Asi bych ho nechala vytrhnout ale po rengenu čelisti mi řekli,že bych musela na zubní chirurgii protože ho mám špatně uložený v pantu a normálně vytrhnout nepůjde.Tak že jsem to zatím odpískala.Druhý vyrostl v pohodě a problém mi nedělá tak ho mám taky.Pokud je na něj v puse místo nezlobí,jsem pro to ho nechat

  • jeden mám venku-rostl mi špatně do tváře a další ven půjde hodně brzo, zubařka se k němu nemůže dostat, aby mi ho vyvrtala a taky se mi dost tlačí zuby na sebe a posouvají se mi.

  • Ahoj, je mi 23 a už 2horní už mám rok venku...Asi mám dobrého zubaře, protože jsem vubec nic necítila a to jsem se bála strašně...Ale ani po tom mě to nebolelo a hojilo se to dost dobře.. Ted už se mi dost dlouho klubou i spodní a sem tam se mi tam udělá nějaký váček a bolí to pěkně..A zrovna dneska jdu k zubaři takže se zeptám jestli už jsou zralé na vytrhnutí a nechám je dát ven. Zalízá mě tam akorat jídlo a říkají, že sestejně dost kazí tak je lepší je vyndat...Obzvlášt když máš málo místa vzdau a tlačí ti to na ostatní zoubky. Takže já jsem pro vytrhnutí...

  • ze.mi10.11.2011 8:53

    Ahoj, já mám venku všechny 4!! Dva spodní mi dělali v nemocnici chirurgicky, protože rostly do zubů, opíchali mi pusu rozřezaly, vypáčili dlátem a vším možným ven-to tě nechci strašit. Ale jsem ráda, že je tam nemám. Za 5 let jsem šla trhat dva horní, zase špatně rostly a já mám i malou pusu, tak jsem je chtěla sama ven. Opět do nemocnice:( Měla jsem sice nateklo pusu jak blázen,ale jsem fakt ráda, že mám tedka klid, chci otěhotnět a jestli by jsem s němi měla problém v těhotenství, tak nevím nevím jak bych todle přežila.

  • Ahojek, já mám už 3 roky všechny 4 a v pořádku, žádnou neplechu mi nedělaj takže nemám potřebu si je nechat vytrhnout...

  • Ahoj, zuby moudrosti mají jednu zásadní nevýhodu a to tu, že se nejhůře udržují a tudíž na nich nejčastěji vznikají kazy. Já sama jsem podstoupila před rokem trhání dvou osmiček a stále mě dvě čekají. Horní mi rostla do tváře a spodní se musela vysekat z kosti čelisti, která ho překrývala a nedala mu tudíž možnost se proříznout. Trhání jsem vůbec necítila a díky ibalginu nebylo nesnesitelné ani hojení, přestože jsem měla na tváři bouli velikosti tenisového míčku. Nejhorší historky o trhání zubu moudrosti bohužel vznikají tehdy, když se nechá zub zkazit a trhá se v době, kdy už bolí. Pak může dojít například k jeho roztříštění - poté se dlouho a pracně musí dloubat ven a bohužel ani v zánětlivém ložisku tolik nepůsobí umrtvení. Další důvod k trhání může být úzký oblouk se sklony ke křivým zubům. Při prořezávání působí osmičky kompresivně na předchozí zuby a může dojít ke zhoršení křivosti zubů. Nevím, zda-li trhat či netrhat, ale já jsem ráda, že je mám venku.

  • Určitě vytrhnout,mě zubař vyndal všechny najednou :-) a byl klid,...a ani to tolik nebolelo

  • Martasek8910.11.2011 14:24

    Já mám asi 2 osmičky jen způlky venku. A jsem zastánce, že pokud to nezlobí, není důvod to trhat, ale je to o názoru.

  • Ahojky, mně ještě nenarostli, ale už mám venku 2 na jedné straně a chystám se na druhou. Ale problém je, že už se chystám hodně dlouho a pořád se nemůžu dokopat. Né že by mě to nějak bolelo ten zákrok nebo po něm. Ale děsně jsem otekla a to bylo fakt nepříjemný. Celý týden jsem nevylezla z domu a byla jsem z toho otoku děsně nesvá a nervní. Tak mám strach, že to budu zažívat znovu. Ale myslím, že je lepší to mít venku. Kámošku to jednou tak chytlo, že nevěděla co dřív. Spoustu léků v sobě a nic prý nepomohlo. A doktorka nebyla na dosah, protože byl víkend.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 234 otázek, kterým se dostalo 271 625 odpovědí a 409 757 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist