Vyšetření prsty?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #429416 5.1. 14:20

Dobrý den,

na gynekologii se prý vyšetřuje prsty, které se zavádí buď do pochvy nebo do konečníku (u panen). Je to opravdu nutné? Já vím, že je to doktor, ale vůbec se mi nelíbí představa, že někdo úplně cizí se mě bude dotýkat na takovém místě...

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, asi jsem jedna z mála, co ti plně rozumí. Já jsem o panenství přišla před třicítkou a ani tak jsem nikam nešla. Až jsem byla těhotná a to jsem dovolila jen ultrazvuk přes břicho. Doktorka to plně respektovala, nic víc nedělala. Bohužel jsem potratila ve 3 měsíci. Ale kdyby to dopadlo dobře, i tak by na mě nikdo nesáhl. Doktoři respektují co si přeješ. A pokud ne, našla bych si jiného.
    Vím, že se jedná o zdraví, ale každý máme právo dělat si s tělem co chceme. A máme právo volby.
    Chápu, že pro někoho jsem šílenec, exot... Ale každý máme své fobie a dikybohu za doktory, kteří jsou respektující a nacházejí alternativy pro takové, jaké jsme my.
    A i kdyz už panna nebudeš, nikam chodit nemusíš. Ale je to plně na tvé zodpovědnosti.

  • Je pravda, že to divné je, ale ve skutečnosti to trvá asi tak půl minuty, což si myslím, se dá vydržet, když je to jednou za rok.
    Mysli na to, že to je kvůli zdraví. Najdeš tam z nudy, nebo protože musíš.
    Popřípadě zkus ten UTZ :-)
    Držím pěsti, ať to zvládneš.

  • Někdo dělá jen ultrazvuk. Když se ti to nelíbí, tak doktorovi řekni, ať ti udělá jen ultrazvuk. Ten je stejně přesnější než nějaký pohmat, který se používal v historii. Pokud jsi na břichu silnější pohmatem stejně zjistí houby.

  • Antigona12.1. 11:26

    Vyšetření prsty není nutné, dá se to i přístrojově. Navíc chápu, že je ti to nepříjemná představa, když ten doktor je muž. Nikdy bych ke gynekologovi muži dobrovolně nešla. Pár jsem jich zažila v porodnici a je to fakt mizérie. Zlatá moje gynekoložka. Vyber si radši ženu.

  • piprdka16.1. 11:52

    Ultrazvuk určitě nestačí. Je nutné chodit pravidelně na cytologie, dělá se stěr z děložního hrdla, čípku, jedině tímto stěrem lze zachytit rakovinové změny na děložním čípku. A rakovina děložního čípku není žádná legrace a je objevuje se velmi často. HPV viry, které ji způsobují, se přenášejí pohlavím stykem, tedy až začneš pohlavně žít, jsou pravidelné gynekologické prohlídky vč. cytologie nezbytné.

  • Když jsem byla jako panna na gynekologii po slepáku, tak mi dělala prsty přes konečník, bez ultrazvuku a stěrů. Netuším, co tam vůbec kontrolovala, snad jen polohu dělohy, protože primární je ultrazvuk a stěry. Jednou jsem se ptala, jestli nemůžou to gynekologický vyšetření udělat zároveň, když už budu v narkóze, a doktor říkal že ne, protože se sahá právě aby se vědělo, jestli mě to na pohmat někde nebolí, ale když brečim a křičim bolestí ať šahá kdekoli, tak stejně nezjistí, jestli mě to někde bolí víc než to bolet má, takže podle mě je to uplně zbytečný trápení pocházející možná z dob, kdy ultrazvuk ještě neexistoval. Ultrazvuk bolí podle toho, jestli použijou lubrikant. Většinou daj lubrikant jenom mezi ultrazvuk a kondom, aby se kondom na suchým ultrazvuku neroztrhnul, ale na kondom už žádnej nedaj a pak to tam narvou nasucho asi v domnění, že chodíš na gyndu vzrušená a zvlhčená nebo co. Nicméně uplně nejhorší jsou "zrcadla", neboli roztahovače pro stěr. :O=

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 210 otázek, kterým se dostalo 271 553 odpovědí a 409 730 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist