Finanční problém - student

Otázku položila: Anonymní uživatelka #89048 2.7.2013 12:14

Ahoj, jsem studentka maturitniho ročníku na gymnáziu bohužel jsem musela od našich odejít chování vůči me bylo nesnesitelne, nyní jsem na bytě se spoluzackou.. Peníze na měsíc dva mám našetřeny bohužel pak finance dojdou a nasi mi nic nedaji - prý už nejsem jejich. Slyšela jsem že je i od socialky možnost prispevku? Nevíte o nějaký brigádě po Pce? abych za měsíc vyšla potřebuji dva tisíce.. Chci někde pracovat ale nemužu nic najít :-( popř co by jste dělali vy? Děkuji moc

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Zajdi si na sociálku, tam ti určitě poradí

  • rodiče mají vyživovací povinnost a měli by platit (aspon část přispívat)...

  • Čau,
    buď běž na sociálku, nebo bych zkusila zajít na FOD (Fond ohrožených dětí, na netu si najdi nejbližší pobočku, jako maturant k nim stále spadáš). Poradí ti jak postupovat (na koho se obrátit, kam zajít), popřípadě můžou zajistit jistou formu mediace mezi tebou a tvými rodiči. V první chvíli ti můžou zajistit i bydlení v klokánku. Spíš než přes soudy bych raději zkusila najít si organizaci, která si tvůj případ vezme na starost (jako třeba právě FOD).
    V nejzasším případě máš od státu nárok na dětský domov (při VŠ až do 26ti let). Jinak na škole máte určitě pedagogického poradce, tak ještě můžeš zajít za tím.
    Každopádně si to nenechávej pro sebe a šupem někam upaluj!!!
    V momentě kdy ztratíš status studenta (tj. do září, pokud nepokračuješ na VŠ) ti už nárok na ochranu dětí ZANIKÁ a od rodičů pak už nic nevymůžeš.

  • Ahoj, měla by jsi se dohodnout s rodiči... Nevím, jaké máte vztahy, ale pokud jsi studentem, mají oni povinost Tě živit a Ty máš povinost je ctít a respektovat! Takže bez vzájemné dohody to asi nepůjde (alespoň do doby než dostuduješ a postavíš se na vlastní nohy). Jenom brigády Tě, pokud chceš řádně dostudovat, myslím neuživí - tedy pokud nechceš kamarádku "vyžírat" nebo se někde zadlužit (jakýmkoliv dluhům je lepší se VYHÝBAT). Sociálka Ti může pomoci pouze na základě výpočtu příjmu Tvých rodičů. Takže nestačí na sociálce říct - "Rodiče mě vyhodili, na co mám nárok?" Pokud to chceš "hrotit" lze se obrátit na OSPOD (Orgán sociálně-právní ochrany dětí), ale počítej s tím, že to pro Tebe může být horší než lepší (přeci jenom je to krajní možnost).
    Takže já radím: Potlač v rámci možností emoce a snaž se s rodiči DOHODNOUT na částce, kterou budou přispívat (a popřípadě zvaž návrat domů)....

  • dcera mého manžela byla v podobné sitiuaci, kdy se s matkou a jejím novým partnerem nesnesla (už jí bylo 18) a odešla z domu. požádala si o přídavky na dítě, příspěvek na bydlení, měla alimenty od otce a po matce je žádala soudně (protože jí řekla, že nic jí dávat nebude a má bydlet doma). ale nebylo to snadné ani tak a od otce a jeho matky (babičky) žádala neustále peníze, aby vyšla finančně.

  • chování tvých rodičů k tobě je více než smutné !! ohledně brigády poradím jít zkusit ptát se do marketů (vybalování zboží apod.). ještě by ses měla jít s někým poradit, nebo zavolat na sociálku a zeptat, protože jak píši holky, nárok na nějaké peníze máš určitě....držím palce.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 229 otázek, kterým se dostalo 271 608 odpovědí a 409 753 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist