Zaměřeno na onemocnění močových cest

Zánět močových cest postihuje v mnohem častější míře ženy než muže, prodělá ho minimálně jednou za svůj život každá třetí žena. Jedná se o nepříjemné onemocnění, jež nelze brát na lehkou váhu. Pokud se zánět nebude včas léčit, může vyústit až v život ohrožující zánět ledvin. Zánět močových cest je způsoben pro člověka za normálních okolností prospěšnou bakterií Escherichia coli usídlenou v lidském střevu. Bakterii vyhovuje teplé a vlhké prostředí, a když pronikne do močového ústrojí, je zaděláno na problém. Nejčastěji se tak stává jejím přesunem z konečníku do močové trubice, k čemu dochází velmi často vzhledem k faktu, že jsou obě ústrojí od sebe vzdálena jen několik centimetrů. Skrz močovou trubici pak postoupí do močového měchýře, kde se rozmnoží a způsobí infekci. Močová trubice žen je mnohem kratší než u mužů, proto se toto onemocnění dotýká mužůjen velice vzácně.

Příčinou vzniku může být nedostatečná hygiena při sexu, ochablé svalstvo pánevního dna,zadržování močení nebo nedostatečný přísun tekutin. Mezi typické příznaky patří nepříjemné pálivé a řezavé pocity při močení, krev v moči, zakalená moč, zvýšená teplota a bolesti v oblasti močového ústrojí. V případě podezření na zánět močových cest je nezbytné navštívit svého praktického lékaře, který po rozboru vzorku moči stanoví přesnou diagnózu. Po potvrzení zánětu předepíše antibiotika a klid na lůžku. Důležité je také pít dostatek tekutin, aby došlo k vyplavení bakterií. Jako doplněk stravy se doporučuje užívat urologické čaje, brusinky nebo brusinkové tablety. Onemocnění nelze brát na lehkou váhu, v případě komplikací může dojít až ke snížené funkci ledvin a jejich nevratnému poškození. Za nejlepší prevenci se pokládá teple se oblékat, dodržovat pitný režim a používání ochrany při sexu.

Mezi další onemocnění močového ústrojí patří trichomoniáza způsobená prvokem bičenkou poševní (Trichomonasvaginalis). Jedná se o sexuálně přenosnou chorobu, po jejímž nakažení dojde k usídlení bičenky v močové trubici i pochvě, kde vyvolá zánět. Projevuje se svědivým a hnisavým poševním výtokem, zduřením a zrudnutím poševního vchodu. Infikovat se může i muž, ale u něho nejsou viditelné žádné typické příznaky. Je ovšem nutné, aby podstoupil léčbu i on, protože by jinak nemoc přenášel a mohl opětovně nakazit svoji partnerku. Jedinou prevencí vůči této chorobě je dodržovat zásady bezpečného sexu. Trichomoniáza totiž také usnadňuje případné proniknutí HIV viru do těla.

Trápí-li vás časté záněty, navštivte webovou stránku věnující se zánětům ženského rázu, na které naleznete více užitečných informací o vaginálních problémech, jejich příčinách, rizicích, způsobech léčby a prevenci.
TOPlist