Vliv matrace na vývoj dětské páteře

Kvalitní spánek je nutný od narození. Potřeby dětí a dospělých se ale velmi výrazně liší. Nejen, že děti tráví spánkem daleko více hodin než my, ale také jejich spánkové cykly jsou jiné. A tomu by měla odpovídat i matrace. Výběrem té své jsme schopni strávit spoustu času jen proto, abychom našli tu nejlepší zdravotní či ortopedickou matraci s vynikajícími ortopedickými vlastnostmi, která nám poskytne kýžený komfort. Takovou, která se přizpůsobí tvaru našeho těla a zmírnit dovede nejrůznější potíže celé pohybové soustavy.

Stejnou pozornost, jakou zaměřuje na výběr té své, bychom měli věnovat i v případě, kdy se rozhodujeme pro koupi dětské matrace. Protože děti neustále rostou a vyvíjí se, potřebují hlavně dobrou oporu páteře, a to ve všech polohách během spánku. Ideální je proto pro ně vyšší tuhost matrace, díky níž bude jejich tělo stabilizováno. U měkkých matrací toho nelze docílit – hrozí potom různé růstové deformace či skoliózy páteře. Naprosto zbytečné je její zónování, které v tomto případě zcela ztrácí svůj význam. Škodu můžeme napáchat, pokud dítě uložíme na matraci pro dospělého. Zóny jsou totiž navrženy pro postavu 160 cm a vyšší a malé dítě na zóny „nedosáhne“ – části dětského těla zasahují do špatných zón. Matrace navržené jako dětské, zónování nikdy neobsahují. Mohou mít na ložné ploše masážní nopky, zpravidla ale nejsou rozděleny do anatomických zón.

Pokud jde o velikost matrace, standardní rozměry jsou 60 x 120 a 70 x 140 cm. Problémem ale není ani výroba matrace atypického rozměru na míru tak, aby vyplnila celou plochu postýlky a minimalizovalo se nebezpečí vklínění dítěte do volného prostoru.

Důležitá je také vysoká hygieničnost lůžka, postel musí být vzdušná, rám lehce omyvatelný bez obsahu formaldehydů či jiných nebezpečných látek. Ochránit matraci před znečištěním tekutinami - malé ratolesti se totiž často pomočí či poslintají – pomůže chránič matrace. Tato bavlněná podložka s PVC zároveň dobře odvádí vlhkost a je prodyšná. Jen matrace ke kvalitnímu a zdravému spánku však nestačí. Nezapomeňte ani na vhodnou oporu krční páteře a zvolte správnou výšku polštáře. Pro děti jsou vhodné anatomické polštáře v nejnižší výšce - tu můžete volit u polštářů značky TEMPUR. Dopřejte vašim dětem to nejlepší.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist