Onemocnění štítné žlázy dokáže pacienty dlouhodobě potrápit. Nepodceňujte viditelné příznaky

Více než jedna třetina žen nad 50 let trpí onemocněním štítné žlázy a mnohdy přijdou k lékaři až v pokročilém stádiu nemoci. Poruchou činnosti štítné žlázy trpí více ženy než muži, a také záleží na rodinné dispozici. Další faktory mohou být ozařování krku a konzumace některých léků. Špatná funkce činnosti štítné žlázy se projevuje na jedné straně nedostatečnou činností nebo na straně druhé činností zvýšenou.

Endokrinologie

Poruchám štítné žlázy je možné do určité míry předcházet

Poruchy funkce a struktury štítné žlázy spadají do oboru endokrinologie. Řada jiných onemocnění s sebou přináší jako doprovodný jev poruchy funkce činnosti štítné žlázy, a je tomu tak i u zdravých osob, které v podstatě onemocněním štítné žlázy netrpí. Lékař vychází z komplexního klinického nálezu, aby určil, zda se o poruchy funkce činnosti štítné žlázy jedná či nikoli.

Onemocněním štítné žlázy je možné částečně předejít. MUDr. Richard Sotorník z kliniky Canadian Medical Care uvádí, že „účinně lze předcházet zejména onemocněním štítné žlázy z nedostatku jodu. Díky jodaci kuchyňské soli je v současnosti pro obecnou populaci v České republice zajištěn dostatečný příjem jodu.“ Zbytečně vysoký přísun jodu může vyvolat onemocnění štítné žlázy, nebo toto již vzniklé onemocnění zhoršit.
 

Vysoký stupeň únavy může být zapříčiněn sníženou činností štítné žlázy

Nedostatečná činnost štítné žlázy vede k celkovému zpomalení organismu. Tento nález je dost dobře zřetelný až v pokročilejším stádiu nemoci. U pacienta se projevuje vysokou únavou, spavostí, je mu zima a trpí zácpou. Dalším projevem může být nadměrně suchá kůže. Počáteční stádia nemoci na sobě lidé nepoznávají, ale proto, že dochází k rutinnímu vyšetřování hormonu produkovaným podvěskem mozkovým (setkáte se s označením THS), lékaři zachytí nález v počátečním stádiu nemoci ještě dříve, než pacient na sobě začne pozorovat výše uvedené symptomy.

Snížená funkce činnosti štítné žlázy je léčena podáváním hormonů štítné žlázy v tabletách. Zhoubné nádory se léčí operačně. V některých případech pacient užívá radioaktivní jod a je zavedena dlouhodobá náhradní léčba hormony štítné žlázy. U nezhoubných nádorů je třeba tyto novotvary ultrazvukově sledovat a podávají se hormony štítné žlázy.
 

Zvýšená činnost štítné žlázy s sebou přináší enormní bušení srdce

Nadměrná činnost štítné žlázy se projevuje přílišným pocením, bušením srdce, intolerancí tepla, psychickými změnami ve smyslu agitovanosti, nespavostí, nervozitou, častější stolicí, svalovou slabostí a někdy také úbytkem na váze. V některých případech se u pacienta dále objeví otoky víček, bolí jej oči nebo oči vystoupnou z důlků (protruze). Občas se připojí potíže s dvojitým viděním.

Zvýšená funkce činnosti štítné žlázy je léčena speciálními medikamenty, díky kterým se blokuje tvorba hormonů štítné žlázy. Následně záleží na průběhu a vývoji onemocnění. V některých případech je nutné štítnou žlázu chirurgicky odstranit nebo podat radioaktivní jód. Vše záleží na průběhu nemoci a řadě dalších faktorů.
 

Strukturální změny činnosti štítné žlázy

Mezi další onemocnění štítné žlázy patří porucha funkce činnosti štítné žlázy nebo její strukturální změny. Jedná se o zvětšení štítné žlázy nebo existence rozdílných ložiskových změn (uzly či pseudocysty nezhoubného původu). Velice zřídka lékaři při vyšetření zaznamenají rakovinu. Štítná žláza se může také zvětšit. Na krku v oblasti štítné chrupavky je možné ono zvětšení štítné žlázy nahmatat. Může dosahovat různých velikostí, nemusí být vůbec patrné nebo se naopak může jednat o větší nález.
 

Vyšetření štítné žlázy se v Canadian Medical Care uskutečňuje ve čtyřech etapách:

  1. Nejprve lékař vede rozhovor s pacientem, při kterém zjišťuje výskyt příznaků onemocnění štítné žlázy.
  2. Následně je pacient celkově klinicky vyšetřen.
  3. Laboratorně je ověřena funkce činnosti štítné žlázy.
  4. Nakonec lékař ultrasonograficky posoudí velikosti a struktury štítnice.

Pokud vyjde nález pozitivně, je pacientovi provedena biopsie (odběr vzorku tkáně štítné žlázy) za pomoci tenké jehly. Klinika Canadian Medical Care provádí komplexní endokrinologická vyšetření. V případě štítné žlázy vykonává klinické, laboratorní a ultrasonografické zhodnocení a odebírá vzorek ložisek ve štítnici. Takto je vyloučen zhoubný nádor.
 

Jak a kam se objednat na vyšetření?

Lékař z kliniky Canadian Medical Care má vyhrazen dostatek času pro každého pacienta na celkové vyšetření a následnou konzultaci výsledků. Vždy je pacientovi vysvětlena diagnóza a další průběh ošetření je stanoven až po konzultaci s ním. Jednotlivé návštěvy jsou plánovány do detailu a klient nemusí čekat zbytečný čas v ordinaci. Po dobu léčby pacienti využívají klientské zóny v mobilních telefonech, kde mohou sledovat svou další návštěvu.

Na vyšetření se objednejte prostřednictvím e-mailu cmc@cmcpraha.cz, na našich webových stránkách vyplněním elektronického formuláře nebo zavolejte na telefonní číslo +420 235 360 133.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist