K vysněné postavě s gymnastickým míčem

Gymnastické míče jsou běžným vybavením v mnoha domácnostech i ve fitness centrech, kde se stávají v rámci komplexních tréninků stále využívanější pomůckou. Pojďme se dnes podívat na jejich jednoduché a efektivní domácí využití. S trochou cviku vám míč pomůže k vaší vysněné postavě. Je to lehčí a pohodlnější než si myslíte!

SÍLA JEDNODUCHOSTI

Už jen obyčejné sezení na míči bude mít na vaše tělo blahodárný účinek. Sezení na něm vás nutí ke správnému držení těla a mírné pohyby, které vykonáváte s cílem udržení rovnováhy, stimulují hluboké svaly podél páteře, které jsou často ochablé a způsobují bolesti zad. Sezením na míči bolesti zad předejdete, zádové svaly vám zesílí a jako bonus se vám zlepší i držení těla. To vše jen díky obyčejnému sezení, které je navíc díky balancování a měkkosti míče zábavné a příjemné. Vyměňte tedy občas židli nebo křeslo právě za něj.

Cvičení s gymnastickým míčem

AKTIVNÍ VYUŽITÍ

Gymnastické míče byly primárně určeny k rehabilitačnímu cvičení a postupem času se jeho význam ukázal i v posilovacích a zpevňovacích cvicích. Hlavní výhodou gymnastických míčů je jejich nestabilita – pořád se hýbou a nutí vás tak k malým balančním pohybům, kterými dosahujete rovnováhy. Proto jsou i obyčejné cviky, během nichž míč používáte pouze jako sedátko, účinnější, než když sedíte na pevné zemi.

CVIKY NA GYMNASTICKÉM MÍČI

Pomocí cviků na míči se dají zpevnit svaly na různých partiích těla. Vybírat můžete z komplexních cviků i cviků zaměřených na konkrétní svalové partie.
 
  1. KOMPLEXNÍ – Při komplexních cvicích zapojujete svaly na různých částech těla během jednoho cviku tak dochází k procvičení celého těla zároveň. Vyzkoušet můžete například klasický dřep s rovnými zády, při kterém míč držíte nad hlavou v napnutých rukách. Dřepujte s mírně rozkročenými nohami a paty neodlepujte od země. Díky míči se vaše těžiště posune na nezvyklou úroveň a pro udržení rovnováhy musíte celé tělo pořádně zpevnit a vyvinou větší úsilí než při dřepu bez míče.
  2. PRSA A PLOCHÉ BŘÍŠKO – Opřete-li se o míč předloktím, narovnáte záda a napnete nohy, ocitnete se v prknu, kterým zpevníte horní část těla i břišní svaly. Zdá se to jednoduché, ale vyžaduje to velkou rovnováhu. Při cviku se vám zpevní celý střed těla. Pokud už stabilitu zvládáte, na střídačku zkoušejte zvedat nohy.

Na břicho jsou dále vhodné i různé varianty sklapovaček, kdy si nohy položíte lýtkami na míč nebo zkracovačky, při kterých si míčem vypodložíte záda. Na procvičení spodních břišních svalů v pozici vleže stiskněte míč mezi kotníky a natažené nohy s míčem zvedejte nahoru.
 
  1. STEHNA A ZADEČEK – Pro zpevnění stehen a vytvarování zadečku vyzkoušejte trochu jinou verzi dřepu. Míč umístěte mezi svá záda a stěnu za a opřete se o něj. Nohy roztáhněte na šíři ramen a rolujte po míči ze stoje do dřepu, kdy budete mít kolena do pravého úhlu. V této poloze setrvejte deset vteřin a poté rolujte zpátky nahoru.

ZÁVĚREČNÉ TIPY

Nezapomínejte na pořádné protažení před cvičením, aby se tělo rozehřálo, i po něm, ať další den netrpíte namoženými svaly. Dodržujte dostatečný pitný režim a nepodceňte ani atmosféru – pusťte si ke cvičení vaši oblíbenou hudbu a budete se cítit ještě lépe.

Cvičení na gymnastických míčích vás zaujalo, ale tuto fitness pomůcku doma ještě nemáte? Vyberte si z širokého výběru zde: Gymnastické míče inSPORTline.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist