Jaký rozkládací stůl se hodí do vaší jídelny? Přinášíme 3 rady a 3 tipy pro výběr

Uvažujete o novém stolu pro pohoštění celé vaší rodiny? Nekupujte obrovský stůl, který vám zabere zbytečně mnoho místa. Pořiďte si praktický rozkládací stůl, ze kterého, za pár vteřin uděláte velkou jídelní tabuli.

Rozkládací stůl Elli do vaší jídelny

Podle čeho rozkládací stůl vybrat?

Při výběru rozkládacího stolu je důležité pečlivě zvážit následující kritéria:
Délka stolu – o celkové velikosti stolu rozhoduje počet osob, které plánujete u stolu hostit. Ty rozdělte na dvě skupiny – členy domácnosti, kteří budou u stolu sedět pravidelně a hosty, které budete zvát na výjimečné události a společné večeře. Délku složeného stolu přizpůsobte počtu osob v domácnosti. Na jednoho počítejte s 60 cm délky stolu. Pro příklad, pokud jste čtyřčlenná rodina, bude vám stačit zhruba 150 cm dlouhý stůl (nezapomeňte vzít v úvahu šířku a umístění nohou stolu - ty mohou výrazně ovlivnit počet míst k sezení a rozměry stolu).

Rozložený stůl by měl být dostatečně velký pro všechny hosty. Zde platí stejné pravidlo, tedy 60 cm délky stolu na osobu. Na délce nešetřete. Pokud vám jídelna dovoluje koupit větší stůl, než jste spočítali, kupte ho. Jídelní stůl je investice do budoucna. Nikdy nevíte, kolik vnoučat budete na Vánoce za několik let hostit.

Masivní stůl Bea

Nohy, umístěné na samotném konci stolu, patří k nejpraktičtějším. Díky nim využijete plnohodnotně celou délku stolu.

Hloubka stolu – ta by neměla zpravidla přesáhnout 70 až 85 cm do středu stolu. Měla by být tak akorát, aby si každý ze středu stolu mohl podat slánku nebo přidat salát.

Masivní stůl Antiqua

Máte naservírováno a přišla vám návštěva? S důmyslným systémem rozkládání zvětšíte stůl o pár míst, aniž byste ho museli sklidit a opět naservírovat.

Tvar stolu – do některých jídelen se hodí kulaté stoly více než obdélníkové. Že je to právě u vás? Tak to zapomeňte na všechny předchozí poučky. U kulatých stolů záleží na průměru. U metrového průměru stolu se pohodlně najíte ve třech lidech. Pokud je vás více, přidejte 25 cm na další 2 lidi. I kulaté stoly se dají rozložit, a proto ve větším počtu nemusíte rezervovat stůl v restauraci, ale stačí přidat desku do středu stolu.

Masivní stůl Ida

Potřebujete víc míst k sezení? Z kulatého stolu za pár vteřin vytvoříte stůl oválný. Stačí ho „rozpůlit“ a vložit přídavnou desku.

Nevyhovují vám standardní rozměry stolů? U Rott design si přijdou na své jak malé rodinky, tak i mnohačlenné domácnosti. Poraďte se s mistry truhláři, jaký rozkládací masivní stůl bude vyhovovat té vaší.

www.rottdesign.cz

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist