Výběr střední školy, když chci v budoucnu pracovat na ZŠ

Otázku položila: Anonymní uživatelka #394922 21.7.2018 23:51

Ahoj, po prázdninách budu v deváté třídě a mám se rozhodnout na jakou střední bych chtěla jít. Chtěla bych být učitelka na základní škole, ale nevím jaká škola by pro mě byla nejlepší.

  • 28.07.2018 18:51:10 - full.avl změnila kategorie otázky
  • 28.07.2018 18:51:10 - full.avl změnila titulek otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • buccaneerka222.7.2018 1:28

    Gymnázium a potom nějaký obor na pedagogické fakultě nějaké vysoké školy. Dá se sice dostat na vysokou například i ze zdravky nebo průmyslovky, ale gympl ti dá širší rozhled.

  • bibinv22.7.2018 15:51

    Pokud chceš učit na ZŠ, je jedno kterou střední si vybereš. Přijímačky se dělají stejně z všeobecných znalostí a až na vysoké se zaměříš na konkrétní obor. Říká se, že gympl je blbost, protože 4roky ztratíš a ničím nejsi, prostě pak nutně musíš vystudovat nějakou vysokou. Na druhou stranu, všeobecné předměty (zeměpis, dějepis) se tam asi probírají důkladněji a můžeš se předem připravovat na vybraný obor. Pedagogiku a psych neřeš, je to zajímavé a dobře to leze do hlavy, na vysoké je to dostačující a nemusíš kvůli tomu chodit na střední pajdák. Jinak je pajdák v mnoha směrech také zajímavá škola, psychicky tě připraví na povolání učitele, kreslí, hrají a zpívají.

    Ale pokud chceš učit češtinu, angličtinu, matiku apod, připraví tě dobře na každé SŠ.
    Já jsem se na pajdák hlásila z Obchodní akademie a jsem za to ráda, naučila jsem se tam (kromě všeobecných předmětů) spoustu administrativních a účetních věcí a mám vlastně další profesi navíc. Z gymplu bych nebyla nic.
    Mám vystudované Hv+sbor, nyní si po mateřské dálkově dodělávám 1.st.
    Učím, vedu sbor, předtím jsem 2roky pracovala v kanclu - faktury, komunikace se zákazníky.
    Na gympl bych za mě v dnešní době nešla.

  • HaSha22.7.2018 18:44

    Hodně záleží na tom, odkud jsi. V různých krajích je situace různá a na každou školu se dají najít reference. Sama mám vystudovaný gympl, známkování tam bylo přísnější než u některých kamarádek, co se rozhodly jinak, ale já bych neměnila. Lidé trochu zapomínají, že i gymnázia mají různá zaměření. Na druhou stranu i SŠ pedagogická se dá najít kvalitní. Něčím mezi pak může být třeba lyceum např. https://www.pedevropska.cz/ss/... hodně štěstí s výběrem ;-)

  • Chtěla bych taky učit, jsem na jednom z nejlepších gymnázií v Kraji Vysočina, na GHB, a jsem spokojená :-)

  • Na gympl vůbec nechoď! Je to hloupost. Prakticky jen papír na základní školu. Jdi rovnou na střední školu pedagogickou. Tam tě naučí prakticky všechen společný základ...tj. didaktiku, všechny druhy pedagogiky, psychologii vývoje osobnosti apod. To ti pak pomůže na vysoké, protože prakticky 1/2 předmětů je právě toto, ty je budeš znát a umět už ze střední (na VŠ tě prakticky v tomto směru nic nového nenaučí), nebudeš se tedy muset učit na zkoušky a budeš se moci více věnovat studiu odborných předmětů (např. budeš chtít učit dějepis a angličtinu, tak se budeš učit jen předměty dějepisu a angličtiny, protože ten společný základ znáš ze střední školy). Navíc ti zbude čas na brigády, což je při VŠ fajn, abys měla peníze....anebo úplně nejlépe na praxi....můžeš si domluvit rovnou na nějaké škole např. náslechy, nebo rovnou asistenci učiteli...a počítá se ti to do praxe, lépe seženeš práci (POZOR! Bez praxe při VŠ se jen těžko uplatníš a najdeš místo...učitelů je přetlak, málo kdo se dostane do oboru a opravdu učí).

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 502 odpovědí a 409 702 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist