Orchideje - žloutnutí listů

Otázku položila: OveckaVeru 16.3.2017 9:18

Ahoj holky.
Prosím Vás, máte některá zkušenost s pěstováním orchidejí? Dostala jsem od přítele jednu na výročí v listopadu a pomalu jí začínají list po listu žloutnout :( Nechci aby chcípla, poradíte co bych s ní měla dělat? Vedle ní mám druhou orchidej, takovou drobnokvětou a ta je v pohodě, dokonce kvete.

Díky za případné rady :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Co je to za orchidej? Těch možností je spousta. Předně zkontroluj jestli po sobě nemá nějaké fleky nebo breberky. Může to být i málo vody nebo naopak uhnívání kořenů následkem přelití. Žloutnutí může způsobit i moc velký osvit, ale jestli máš hned vedle druhou, která je v pohodě, tak to asi nebude ono.
    Bohužel kytky z OBI a podobných velkých řetězců bývají pěstované in vitro a nadopované fytohormony, takže přechod do domácího prostředí občas nemusí zvládnout ani při nejlepší péči :-(
    Kdyžtak zkus kytičku nafotit a zeptat se tady: http://www.zahradkari.cz/odborne/index.php Už jsem tam s nimi taky leccos řešila, jsou tam moc fajn a určitě ti dobře poradí ;-)

  • Borlova16.3.2017 10:20

    A hodně ti jich zežloutlo? Ono je to normální, že listy žloutnou a opadávají a pak narůstají nové. Kdyby neodpadávali a rostli nové, tak by to byla za chvíli mega dlouhá orchidej :-D Žloutnou ti ty blíž ke květináči? Jestli jo, tak to pravděpodobně bude ok ;-) Mě žloutnou většinou po odkvětu a pak začnou růst jiné. Jinak orchidee nepřelévat, nenechat stát ve vodě, jen po zalití nechat ve vodě stát tak hodinu a pak vodu vylít, aby nezplesnivěli kořeny.

  • No a ja mam zcela opacny problem, roste mi s kvetinace a kvete jak silena a to na ni celkem dlabu ;) uz jsem je i osmikala a uz zas leze s kvetinace, a to tam tech korenu moc nezbylo :D obcas zezloutne nejaky list, ale naroste novy... :-D

  • donalabuznice22.12.2018 16:32

    Také jsem měla problém se žloutnutím listů u orchidejí. Pomohlo když jsem si koupila skleník od https://skleniky-kinplast.cz/ a přesadila ji tam. Od té doby dokonce krásně kvete a po žlutých listech není ani památky.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 664 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist