Nárok na mateřskou u druhého dítěte?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #217818 31.3.2015 10:57

Ahoj holky, předem se moc omlouvám, že píšu jako anonym, ale mám tu pár rodinných příslušnic a nechci, aby věděly... Máme synka, brzy mu bude rok, opadly už hrůzy z porodu, sehnali jsme si větší bydlení, tak bychom chtěli zkusit naplánovat malému sourozence. Stále ho ještě v noci kojím, takže si myslím, že to nepůjde tak rychle. Zatím mám rodičák na 2 roky, s tím, že si ho případně prodloužím, podle toho, zda se zadaří či ne. Během mateřské mi skončila smlouva na dobu určitou. Chci se zeptat, jak je to potom případně s odchodem na druhou mateřskou? Tu už dostanu zřejmě automaticky na 4 roky, že? Holky a ty z vás, co jste to tak měly, mohly jsme během toho 4. roku už do práce alespoň na částečný úvazek? Moc děkuji a ještě jednou se omlouvám za anonym, ale nechci, aby rodina věděla, že plánujeme druhé (chci se vyhnout "obtěžujícím" dotazů, zda užžž..).

  • 31.03.2015 13:52:38 - full.avl změnila kategorie otázky
  • 31.03.2015 13:52:38 - full.avl změnila titulek otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • nedostaneš mateřskou ale rovnou RP. nemusíš ho mít na 4 roky, po doložení příjmu manžela si budeš moct vybrat podle jeho platu výši rodičáku (a tím i délku).

  • Já ještě dodám, že jak při mateřské, tak i rodičáku můžeš vydělávat. Pokud si navíc vyděláš měsíčně do 10.000, tak jsi osvobozena od daní. Osobně mi přijde, že sytém vyplácení rodičáku je teď velmi solidní. Libí se mi jednak to, že si můžeš každé tři měsíce volit jeho výši a navíc je tu ta možnost být pracovně aktivní. Těch příležitostí k práci je možná trochu méně, ale dá se. Pokud člověk pracuje pro stejného zaměstnavatele, tak by to nemělo být na stejnou pozici a HPP. Výhodné je to třeba na DPP a DPČ, Zaměstnavatel v takovém případě neodvádí ZP ani SP.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 197 otázek, kterým se dostalo 271 490 odpovědí a 409 679 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist