Výchova dětí: Jak nadělat co nejmíň chyb

V pondělí karate, v úterý k zubaři, ve středu nakoupit holinky na ŠvP, ve čtvrtek vystoupení s dramaťákem, na víkend k babičce… Máte kalendář nabitý aktivitami svých dětí - jste ale skutečně dobrá matka?

Smutné dítěVychovávat dítě je ta nejtěžší práce na světě - zeptejte se své maminky. Buď budete matka rozmazlovačka nebo matka zakazovačka. Najít střed mezi tím, co dítě učiní šťastné a mezi tím, co ho chcete naučit, je neuvěřitelně těžké.

Vaše dítě je ta nejcennější osoba na světě. Chcete, aby se mu dařilo dobře, a chcete jej vychovávat k psychické odolnosti, aby z něj vyrostl sebevědomý, spokojený člověk. Občas vás ale prostě naštve. Vaše dítě zná vaše slabiny a ví moc dobře, kdy a jak nejúčinněji zaútočit. Pak se může stát, že vám prostě rupnou nervy a vy řeknete věci, které říct nechcete. Vyvarujte se chyb, které dělají rodiče, jejichž děti šťastné nejsou.

1. Teď na tebe nemám čas

… musím totiž pracovat, abych ti mohla koupit tu novou sukni na balet, víš?

Klasická situace. Potřebujete svou chvilku, abyste dokončili projekt, napsali jeden mail, vyřídili telefonát, ale dítě neustále lítá kolem vás s pastelkami. Začínáte z toho trochu šílet, ale dítě nepřestává. Jak se v takové situaci nezachovat? Dítě nemůžete jednoduše odbýt a upřednostnit práci, docílíte maximálně dvou věcí.

a) Z krátkodobého hlediska: Dítě se ještě víc vztekne a bude s ním na další dvě hodiny k nevydržení.

b) Z dlouhodobého hlediska: Dítě se začne fixovat materiální věci.

Řešení: Namalujte s dítětem společně jeho oblíbené zvířátko a pak mu zadejte úkol. Oba si budete pracovat na svých projektech, které si pak společně zkontrolujete.

Odpočívající dítě2. Nikdy ničeho nedokážeš

Vkládali jste do schopností dítěte naději, ale ono vás zklamalo. To nejhorší, co můžete udělat, je, že jeho smutek ze selhání ještě přiživíte ostrou kritikou. Typický příklad toho, jak na výchovu dětí jít z té špatné strany. Z vašeho dítěte vyroste člověk s nulovým sebevědomím, který nebude mít energii cokoliv podnikat. Proč taky - „máma si stejně myslí, že to zase zpackám.“ Vaše dítě musí vědět, že každý jsme tu z jiného důvodu a každý máme talent na jiné činnosti. Pokud nevyšlo tohle, vyjde něco jiného.

3. Hlavně opatrně

O své děti se přirozeně strachujeme. Přivedli jsme je do světa, kde se dějí občas hrozivé věci, ale přehnaná starostlivost může způsobit jejich pozdější přehnanou poslušnost a psychickou závislost na rodiči. Přestaňte dítěti každých 30 minut volat a přivádět ho do trapných situací, důvěřujte jeho samostatnosti a on vám nikdy nebude zatajovat kam a s kým se chystá jít ven.

4. Láska s podmínkou

Nepodmiňujte svou lásku k dítěti činnostmi, které udělá nebo neudělá. Milujte své dítě úplně za všechno. Zkuste ale najít rovnováhu mezi láskou bez hranic a omlouvání věcí, které svým chováním dítě v negativním směru zapříčinilo.

Učte své děti hodnotám, které budou pro něj i pro jeho život ve společnosti důležité. Peníze jsou potřeba, ale nedokáží nahradit společně strávený čas. Nastavte kritické zrcadlo, ale nepovyšujte se. Buďte kolem dítěte obezřetní, ale dejte mu svobodu. Milujte bez hranic a každý den.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist