Jak vybrat aktovku pro prvňáčky a nejmenší školáky

Aktovka Victory Cool - Rock BabeChystá se vaše dítě do první třídy a ještě nemá aktovku? Přečtěte si několik rad, jaké by měla kvalitní aktovka nebo batoh splňovat požadavky. Školáka vezměte s sebou, musí se mu taky líbit, aby školu navštěvoval rád. Také je vhodné, když si vaše dítě vyzkouší s aktovkou manipulovat a otevírat ji.

Myslete na váhu

V první řadě je důležité vybrat takovou školní tašku, aby vážila co nejméně. Vzhledem k tomu, že děti v první třídě nosí do školy a ze školy sešity, slabikář a nějakou tu svačinu, určitě se snažte vybírat mezi nejlehčími aktovkami a batohy. Lehké školní tašky váží kolem jednoho kilogramu, některé mají pouhých 800 gramů. Dětští lékaři doporučují nosit takovou aktovku, která po naplnění váží maximálně 10-15 % hmotnosti dítěte. Zkuste si tedy sami spočítat, kolik může taška vašeho dítěte vážit.

Anatomické tvarování

Záda aktovky by měla být anatomicky tvarovaná a vyztužená. Také popruhy jsou lepší širší, vyztužené a měla by jít nastavit jejich délka. Šířka popruhů by měla být asi čtyři centimetry a při nošení se nemají dotýkat krku. Jedině tak bude aktovka držet na správném místě a vašemu dítěti nebudou hrozit problémy se zády. Velmi dobrý je také prsní pás, díky kterému bude nošení tašky ještě pohodlnější. Dbejte na to, aby dítě nosilo aktovku na obou ramenech.

Nezapomeňte na bezpečnost

Ano, děti přecházejí silnice, chodí ve tmě, mlze nebo dešti a je důležité, aby byly co nejlépe vidět. Kvalitní aktovka tedy musí mít reflexní prvky na všech stranách i na popruzích. Školák s reflexními prvky na tašce a oblečení je vidět na pětkrát větší vzdálenost.

Praktičnost

Má aktovka rozdělený vnitřek, aby se v ní snadno udržoval pořádek? Dobré jsou také vnější kapsy a přihrádka na pití nebo přezůvky. Pevné dno opatřené nožičkami zabrání jejímu znečištění, když si ji dítě položí na zem. Výborná je také nepromokavá pláštěnka, která školní tašku uchrání před deštěm a sněhem. Karabina zaručí, že se klíče neztratí a budou vždy po ruce.

Doplňky

K aktovce patří také sáček na bačkory, penál, lahvička na pití a krabička na svačinu. K některým aktovkám už některé doplňky jsou, k dalším se dají dokoupit ve stejném designu.

Školní potřeby

Výbavu pro školáka nepodceňujte a věnujte jí dostatečnou pozornost. Při výběru psacích potřeb volte ergonomická pera, která se snadno drží, a psaní s nimi je pohodlné i po delší době. Do penálu patří také trojhranné pastelky a vhodné grafitové tužky. Nenechávejte nákupy do školy na poslední chvíli.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist