Změna křestního jména v dospělosti

Otázku položila: Bývalá uživatelka #21328 20.2.2013 15:17

Ahojky, chtěla jsem se zeptat, jestli máte některá zkušenost se změniu křestního jména v dospělosti. Z jakého na které jméno změna proběhla a jaký jste uvedli důvod.

omlouvám se za překlep - se "změnou" :-)

Ahojky :-) Tak jen pro info, jak to pokračuje... Dnes jsem byla na matrice, měla jsem vypracovanou žádost. Paní byla mooooc ochotná, poradila mi, jak to ještě lépe zformulovat. Takže to přepracuji a ve středu jdu znova na matriku. Jinak je za jakoukoliv změnu jména či příjmení poplatek 1000,- a jde to do správního řízení. Tak asi tak, tak mi držte palce, ať mi to schválí :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • změnit si ho samozřejmě můžeš a klidně si můžeš přidat i druhé křestní jméno a důvod není až tak podstatný. Známého přejmenovali podle jeho rádoby uměleckého pseudonymu, který původně vzniknul z jeho přezdívky. Znám holku co si měnila křestní jméno kvůli své matce, protože se s ní nechtěla jmenovat stejně a taky to šlo bez problémů.

  • Thea1420.2.2013 16:13

    V mém okolí si jedna slečna dala změnit jméno - všichni jí říkali Tončo, ačkoli se ve skutečnosti jmenovala Johanka. Antonie bylo totiž jméno, které dostala při křtu jako dítě (ale nikde na napsané neměla, nepoužívala ho). Dnes je z ní opravdu Tonička, prý to vyřídit jde, ale musíš opravdu vysvětlit proč jsi k tomu rozhodnutí došla a za změnu se prý docela hodně platí (nevím kolik, ale slyšela jsem něco o 3 000kč). Pokud máš hanlivé nebo urážlivé jméno (viz Blanka Protržená), je změna zdarma. Běž se zeptat na matriku, za to nedáš nic ;-)

  • Ahoj, poměrně dost matrik má webové stránky - koukni tam. Já našla stránky své matriky a tam je uvedeno, že jméno i příjmení si můžeš změnit jak chceš (nemusíš uvádět důvod). Jen v případě hanlivého jména platíš správní poplatek 100Kč a když nemáš důvod, tak 1000Kč. Možná, když budeš měnit doklady (kvůli rozvodu), tak by jsi mohla spadnout k tomu lacinějšímu poplatku ;-).
    http://www.plzen.eu/zivot-v-plzni/vyridte-si-na-uradu/postupy-umo/oblast-spravni-matrika.aspx#zmena_jmena_a_prijmeni

  • nevím, ale myslím že to prý nejde protože abys musela své jméno změnit měla by jsi k tomu mít nějaký důvod např. Blanka Protržená.... tak mi to každý říkal nevím co je na tom pravdy

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 198 otázek, kterým se dostalo 271 491 odpovědí a 409 687 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist