Přechod z nočníku na záchod

Otázku položila: Jitinka 16.10.2018 12:52

Ahoj, potřebuju radu. Syn (2,5 roku) už chodil na nočník bez problémů. Už se mu vůbec nestávalo, že by se počůrával nebo pokakával. V září nastoupil do školky a na konci září nám ho vrátili ze školky, že se počůrává a pokakává. Zjistili jsme, že je problém v záchodě. Zřejmě se bojí na záchod. Nemáte nějaké osvědčené rady, co s tím? Děkuju

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • marketaj16.10.2018 13:41

    Budete muset vymyslet nějakou privykaci terapii. Pokud vás čas netrápí, tak mu zkuste dát znovu nocnik doma a třeba k tomu mu pořídit dětský pisoár, který dáte na záchod a tím si tam zvykne chodit a nebude záchod vnímat jako něco strasidelneho. Pak s ním třeba vyberte zmenšování prkénko a stoličku, tak aby si tam mohl pohodlné sednout a neplandali mu nohy dolů. Některé baví splachování, tak ho nechte splachnout třeba po sobě, aby věděl, že i vy tam chodíte a že to není nic strašného. Zkuste motivaci třeba pomocí samolepek na záchodové dveře.
    Rozhodně na něj netlacte, můžete si zadelat na problém třeba se zadržováním a to mohu osobně říct, že je peklo na zemi.

  • Zkus se ho zeptat proc nechce chodit na zachod....

    Moje holka nechtela kakat vubec, ani na nocnik, ani na zachod.... Kdyz jsme konecne odbourali problemy s kakanim (vseobecne - zacpy a nechut jit kakat vubec)… tak nejakou dobu chtela jenom na nocnik a ne na zachod. Prkynko, co se polozi jen na zachod nechtela - jednou si pod nej skripla prdel :-D, a tak jsme koupili prkynko rovnou s detskym prkynkem. To ii vyhovuje nejvic, ale... Hlavni problem se zachodem a kakanim jsem vypozorovala v tom, ze ji visi nohy dolu a nema je tak nahore jako u nocniku a tim padem to jde hur.... Vseobecne je je prokazano, ze cim nizsi zachod a nohy vys, tak jde vykonavat velkou potrebu snadneji nez kdyz visi nohy dolu. ;-) tak pokud nema stupinek tak dat, pokud ma, tak vyssi...

  • a nemůže to být dané i tím, že se třeba stydí říct si, že chce na WC, nebo si na tu potřebu nevzpomene - moc činností a pak se mu stane nehoda?
    doma na záchod chodí? ve školce bývají záchody obvykle menší-nižší a uzpůsobené malým dětem, tak bych řekla, že by to mohlo být pro něj naopak lepší.
    syn se ve školce naučil od starších dětí čůrat ve stoje.

  • buccaneerka216.10.2018 13:32

    Blbá otázka, ale máte dětskou desku na záchod? Nebojí se sednout si, že spadne?

  • Myslím, že zakladatelka nežádala o kritiku, ale o radu...
    Já se naopak divím, že dítě z MŠ vrací. Samozřejmě, že je dobré, když dítě nemá se záchodem problém, ale jelikož sám chodí na nočník, je krok od toho naučit se na záchod. My jsme ve školce chodili s dětma každou půlhodinu na záchod a i ti ,problémoví, se do dvou týdnů srovnali....;-)

  • Jo...a nocniky ve skolce nejsou? Ja myslela ze ano..

  • stupidiack16.10.2018 13:11

    Radu nevím, ale spíš jste měli s nácvikem na záchod začít už před nástupem do školky, nemyslíte? Nebo jste snad čekali, že tam budou nočníky? Některé děti mají ze záchodu strach, asi se bojí, že tam spadnou a spláchnou se. :-) Pro takové děti existují zmenšovací prkýnka, které ale můj syn odmítal a raději se křečovitě držel normálního prkýnka, než aby ho tam měl. Nevím, co poradit. Možná pár dní nechodit do školky, zahodit nočník a chodit na normální velký záchod? Lepší než aby se dítě ze strachu počůrávalo a pokakávalo. Ve školce mají menší záchůdky než jsou pro dospělé, takže ani není potřeba to zmenšovací prkýnko.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 444 odpovědí a 409 667 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist