Má někdo zkušenost s extrémní kazivostí zubů u malých dětí?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #271775 15.10.2018 21:23

Ahoj....můj syn má hypoplazii zubní skloviny. Od roka a půl se mu začala "loupat" sklovina z horních jedniček a dvojek. Zubařka mu to velmi pracně odvrtala, bo samozřejmě nespolupracoval a zalepila nějakým cementem. Na další zuby se nedostalo. Jsou mu nyní dva roky, plomby postupně odpadávají, na těch řezácích moc nevydrží. Do toho se mu "drolí" a odhalují až na dentin i stoličky...zuby čistíme 2-3x denně...sladké nesmí, dle doktorky je to z nočního kojení, to jsme zrusili....jinak je kojen přes den stále....(v okolí mám známé, co v noci také kojí a jejich děti mají zuby ok). Podle mě kojení není příčinou...jsem z toho zoufala, dcera 5 let má zuby bezchybné...stejná strava, pití, péče...jen u syna je to katastrofa a strašně mě to mrzí, takhle to vypadá, jak kdybych ho zanedbávala. U zubařky jsme od roka...v roce ok...v roce a pul...taky....a během pár měsíců..takový průser...Prosím, setkal se někdo s něčím podobným u svého nebo cizího dítěte? Já právě ne...a neřeším nic jiného než malého zuby. Potíráme i pastou GC Tooth mousse přímo od zubařky a efekt žádný, stále se to zhoršuje. Prosím držte se případné kritiky... První foto...rok a půl...druhé foto....18 měsíců...od té doby vrtané...plombované jedničky a dvojky....a další fota po pár měsících...současnost... :(

první foto rok a dva měsíce......ne rok a pul....

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • ahoj, ja se s nim setlala jen na netu v jedne diskuzi kojeni to rozhodne nezpusobuje,ale jakmile je zub takto nacaty, uz mu kojeni asi nepomaha:( posilam uryvek ze clanku..Jako „medové zuby“ jsou veřejnosti známy zuby batolat a předškolních dětí, u kterých došlo k poškození v důsledku zubního kazu. Jedná se o multifaktoriální infekční onemocnění, k jehož rozvoji dochází působením bakterií na vnímavý povrch zubu po určitou dobu. Tyto bakterie jsou živeny sacharidy z přijímané potravy. Díky znalosti etiologie tohoto onemocnění je možné zubnímu kazu předcházet a v časných stádiích jej vyhojit, v pokročilém stádiu alespoň zastavit a účinně bránit vzniku komplikací. K těmto účelům využíváme účinku fluoridů, dokonalou ústní hygienou ovlivňujeme ústní mikroflóru a vhodnou úpravou stravovacích návyků příjem sacharidů. Zubní lékař pak provádí již u nejmenších dětí pravidelné preventivní prohlídky a v případě potřeby i léčbu zubního kazu, za využití moderních poznatků a metod. Cílem těchto opatření je dobré orální zdraví nejen dětské populace.

  • Dcera od kamarádky má také problém se sklovinou a dost se jí kazily mléčné zuby. Nevypadala teda tak, jak fotky vašeho syna. Ale prý má tu sklovinu oslabenou, protože jako malá měla hodně často antibiotika. Prý to má nějaký vliv. Dneska jí je teda už 8 a nevím v jakém stavu to má. Nevím jestli to má vliv i na druhé zuby, když ty mléčné vypadají.

  • bohužel tuto zkušenost mám. v roce pár zoubků a dobrý, v 1,5 roce dobrý, ve 2 letech hrozný.dle Dr je taky příčinou kojení i v noci )i když dcera stejný režim a problémy neměla).
    Dr odmítla zuby vrtat na křesle a)by se jí potom bál a mohl odmítat chodit b)by to stejně nezvládnul tam tak dlouho být s otevřenou pusou (hodně živé dítě). dostali jsme doporučení na ošetření v analgosedaci (dormica), ale bylo i sděleno, že ne na každé dítě působí jak má a zklidní. navíc že působí jen po omezenou dobu a stihli by udělat tak 2-3 zuby. nakonec jsem syna objednala do dětské nemocnice na zákrok v narkoze, bohužel čekací doba téměř půl roku 8-o v narkoze mu opravili všechny zuby co bylo potřeba (více než 7), jeden musel jít rovnou ven. bílá výpln na některých zubech vydržela tak půl roku (hlavně horní přední) a i dle Dr je to prostě problém, protože tam nemá moc kde držet. na spodních zubech vydržela déle. dělat se s tím prý moc nedá, jen pečlivě čistit, ale ani to není v tomto případě zárukou a i Dr očekává, že druhé zuby už na tom budou lépe.
    ještě dodám, že syn má problém s imunitou a od nástupu do školky s tím hodně bojujeme, ted má 6 let a 2 spodní už nové a věřím a doufám, že budou v lepším stavu.
    ještě dodám, že sem měla kolegu, kterému se takhle hrozně moc ničily i stálé zuby a v 23 letech už byl komplet bez nich :(

  • marketaj16.10.2018 7:33

    Já třeba hodně bojovala s oslabenou sklovinu u druhých zubů a na stomatologické klinice mi tenkrát řekli, že je to pravděpodobně v důsledku ATB, která máma měla v průběhu těhotenství. Teď mám část již z náhrady a ostatní opecovavam jak v bavlnce a preckala jsem obě těhotenství bez ztráty kytičky. Takže na sklovinu má vliv více věcí než jen stále omylana hygiena, která je základ, ale občas není všechno.

  • měli jsme stejný problém, naštěstí jen na řezácích nahoře. Zubařka mu je ani nechtěla opravit, že jsou moc malinké, ale jemu se tam ta sklovina ani neudělala. Zuby mu vyrostli na dvakrát a v tom jednom místě jí neměl vůbec. Nakonec zhruba ve dvou a půl letech se mu na skluzavce ten jeden zlomil a zubařka mu vytrhla obě jedničky najednou, jen s umrtvením. mléčné stoličky má taky opravované. Ale pak v 6-ti mu vyrostli nové jedničky a ty už má krásné, ale to je trošku jiný případ než u vás.

  • A.t.i16.10.2018 12:03

    Starší syn s tím měl taky problémy. Ale začalo tak tak kolem 3-4 let. Sice do té doby měl pár zoubků vrtaných, ale ještě to bylo takové "normální". Ale pak se mu začaly zuby rozpadat, hlavně stoličky. Část mu zubařka musela vytrhat, část se mu snažila zachránit. Třeba pětky se snažila udržet co nejdéle, aby podle nich vyrostly šestky. Kdyby je vytrhla, měl by s tím ještě víc problémů. Kolikrát už ten zub ani neexistoval, zůstal tam jen kořen, který pak musela pracně vyštípávat ven.:-( Zoubky si čistil pravidelně 2-3 denně, používal Elmex gel, který mu doporučila doktorka, od 5 let používal ústní vodu. A nic nepomohlo. Ale zubařka říkala, že dost často to bývá jen u mléčných zubů a stálé jsou pak ok. A musím zaklepat, na stálých nemá jediný kaz. Mladší syn má taky problémy. Ne tak veliké, jak starší, ale taky je to bída. Je mu 4,5 let, 3 zoubky má vrtané a u dalších 3 vidím kazy. Má údajně oslabenou sklovinu. Používá také Elmex gel a zatím žádný efekt.:-(

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 444 odpovědí a 409 667 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist