Jak mohou dětské bankovní účty pomoci zvládnout budoucí finance

Dáváte svým dětem pravidelně kapesné, ale finanční gramotnost jim stále nic moc neříká? Možnou cestou, jak je v této oblasti vzdělat, je zřízení dětského účtu. Co vše se díky němu naučí a jak jim pomůže do budoucna?

Jak mohou dětské bankovní účty pomoci zvládnout budoucí finance

Možná si říkáte, že je moc brzy, aby vaše ratolest měla svůj bankovní účet, potažmo kartu k němu. Naopak, čím dříve se děti naučí správně hospodařit s penězi, tím lépe s nimi budou pracovat v budoucnu. Používání internetového bankovnictví je pak další užitečnou dovedností, s níž se v životě neztratí.

Banka vzdělává

Před vpuštěním dítěte do světa peněz je vhodné jej řádně proškolit, poukázat přitom na možné hrozby a vysvětlit mu základy efektivního hospodaření. Některé banky nabízejí speciální vzdělávací programy pro děti, které srozumitelnou formou vysvětlí základní pojmy, strategie i výhody spoření. Například mBank pak poskytuje zřízení dětského konta zcela zdarma, přičemž jako rodiče můžete sledovat, jak váš potomek zachází s penězi, a upravovat limity plateb.

Důležité je nepolevit

Vaše dítko za vámi přiběhlo a prosí o peníze na zmrzlinu s kamarády. Přitom ještě před týdnem dostalo kapesné, za které by těch zmrzlin mohlo mít i pět. Pokud jako rodič v podobné situaci polevíte a další peníze mu dáte pokaždé, když za vámi přijde s prosíkem, nic se nenaučí. Proto je důležité neustupovat a dítěti vysvětlit, že se se svým kapesným musí naučit lépe hospodařit, aby pak mohlo chodit s kamarády na zmrzlinu. Pro jeho budoucí život navíc není žádoucí, aby se už od útlého věku spoléhalo na půjčky.

Dětské uživatelské konto

Je sice pravda, že peníze, které nedržíme fyzicky v ruce, se utrácejí snáze, to však není důvod dítěti nezaložit vlastní bankovní účet. Jestliže mu budete spořit už od narození a později se rozhodnete dát mu k těmto penězům přístup, je dost pravděpodobné, že se při spatření vyšší částky zamyslí, jak s nimi naloží. Dětské konto pak rodičům umožňuje upravovat limity plateb a výběrů, případně také kompletní zablokování karty či celého účtu. Zároveň však vzdělává – dítěti umožňuje sledovat pohyby peněz a jejich hodnotu. Naučí se pracovat s internetovým bankovnictvím a se základním spořicím účtem si může jednoduše naplánovat rozpočet. Mimoto rozvíjí i jednoduché matematické schopnosti. Vedle zkrátka nešlápnete, jen je potřeba dobře nastavit limity a kontrolovat výdaje.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist