Jak vyčistit zlaté a stříbrné šperky? Triky se zaručeným výsledkem

Někdo rád nosí zlaté šperky, jiný stříbrné a někdo kombinuje obojí. Po nějaké době však mohou řetízky a prstýnky černat nebo mít nazelenalé skvrny. To kazí dojem a šperk ztrácí své kouzlo. Naštěstí existují možnosti, jak šperkům vrátit jejich lesk a slávu.

Čištění šperků doma není potřeba se obávat. Nejde o žádnou složitou práci a nehrozí ani poškození, když je nebudete vyloženě drhnout a používat agresivní přípravky.

Jak vyčistit zlaté a stříbrné šperky? Triky se zaručeným výsledkem

Na co si dát pozor

Obezřetnost se vyplatí u špeků, které mají nějaké lepené ozdoby, nejčastěji kamínky. Nepoužívejte agresivní prostředky, jako je ocet, Coca-Cola, kyselina citronová apod. Narušilo by to lepidlo, kterým jsou ozdoby ke šperku přilepený.

Čištění zlata

Zlato sice nečerná, jako stříbro, ale také vykazuje opotřebení a bývá nutné jej pravidelně čistit. Prach, pot, mastnota a další nečistoty udělají své. Často trpí snubní prsteny, zejména, když ho člověk nosí neustále a nesundává ani při spánku. Růžové, bílé i žluté zlato lze čistit stejným způsobem.
 
  • Použijte na čištění roztok vody, octa a trochy saponátu. K omývání použijte jemný hadřík nebo nejjemnější zubní kartáček.
  • Zkusit můžete i šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou, ale to v případě, že šperk nemá lepené ozdoby.
  • Sklenice s pivem – opět platí v případě šperků bez lepených ozdob. Vhoďte šperky do sklenice s pivem a nechte několik hodin ponořené. Můžete i přes noc. Pak opláchněte čistou vodou a jemně osušte.
  • Další z možností je vytvoření roztoku z přípravku na nádobí, jedlé sody a teplé vody. V této lázni ponechte šperky půl hodiny. Poté jemným zubním kartáčkem šperky očistěte, umyjte čistou vodou a vysušte

Čištění stříbra

Stříbro bývá nejrozšířenější šperk vůbec. Je cenově dostupnější, proto je často darováno. Ať už v podobě řetízků, prstýnků, náušnic či přívěšku. Vyčistit stříbro není rovněž nic těžkého. I léta schovávané a zčernalé šperky mohou opět zazářit. Stříbrné řetízky a prstýnky uložené na dně šperkovnice vám mohou opět dělat neskrývanou radost.

Jak vyčistit zlaté a stříbrné šperky? Triky se zaručeným výsledkem
 
  • Položte stříbrné šperky na kus alobalu, posypte jedlou sodou nebo práškem do pečiva a pečlivě zabalte. Vložte do vřelé vody v kastrůlku a nechte 3 minuty projít varem. Vypněte a šperky nechte ještě 20 minut zabalené. Poté odbalte a umyjte pod tekoucí vodou. Pokud se vám nezdají šperky dostatečně vyčištěné, postup ještě jednou zopakujte.
  • Sůl a citron – další z možností je použití běžných kuchyňských surovin. Vymačkejte citrón a smíchejte se třemi lžičkami soli. Vložte do této lázně váš šperk na 5 minut. Opět připomínáme, že není vhodné pro šperky s drahými kameny a lepenými ozdobami.
  • Kečup – zní to bláznivě, ale skutečně to pomáhá. Dejte do misky kečup, vložte váš klenot a nechte působit 10 minut. Poté ještě klenot kečupem jemně drhněte, opláchněte proudem čisté vody a hotovo.

Nejlepší rádkyně

  • dzusinka
    100%

Aktivita na WomenZone

TOPlist